• 23 d'agost de 2015

  Cap Lloc per Fluir

  La cirurgia o la radioteràpia per al càncer de mama pot ocasionar un limfedema, un unflament als braços i el pit per l'acumulació de líquid limfàtic als teixits afectats pel tractament. Com que les teràpies fan malbé o destrueixen sovint molts dels vasos limfàtics i els nodes presents sota les axil·les i l'estèrnum, la limfa s'acumula als teixits circumdants ja que no pot tornar a entrar al sistema limfàtic –responsable de la distribució de cèl·lules del sistema immnunitari als teixits i del drenatge dels productes de rebuig. Actualment els investigadors han trobat en ratolins de laboratori que aturar el flux de limfa impacta negativament en el desenvolupament del sistema limfàtic complet, dificultant el desenvolupament de vàlvules sanes i cèl·lules musculars contràctils als vasos limfàtics. Requereixen de l'estimulació directa de la pressió física generada pel flux del líquid per mantenir-se sans. La idea podria conduir a un millor tractament del limfedema si es desenvolupen noves formes de restaurar el flux limfàtic després de la cirurgia.

  Escrit per Tristan Farrow

  Imatge de Daniel Sweet i Mark Kahn
  Perelman School of Medicine, University of Pennsylvania
  Drets reservats pels autors originals
  Investigació publicada en Journal of Clinical Investigation, juliol de 2015

Què és la BPoD

BPoD són les segles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". La web original està gestionada i tutelada pel MRC London Institute of Medical Sciences i té com a objectiu inspirar a tots, joves i vells, amb les meravelles de la biomedicina. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.

Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. El creador de la BPoD, el MRC London Institute of Medical Sciences del Regne Unit, no es responsabilitza de la fidelitat de la traducció.