• 3 de febrer de 2015

  Carretera Tallada

  Fora, a la carretera, les vies tancades i altres obstruccions provoquen frustració i retards, normalment forçant a detindre el tràfic. I el que és més preocupant, els mateixos problemes poden ocórrer dins les nostres artèries, la xarxa de conductes que aporta l'oxigen i els nutrients necessaris als nostres òrgans. En el procés de calcificació vascular (VC, per les seues sigles en anglès), cristalls de fosfat de calci (mostrats a la fotografia) s'agreguen a la part interna de les parets dels vasos i impedixen la circulació. Les conseqüències són previsiblement devastadores; en pacients que sofrixen una malaltia renal crònica, la VC és la causa principal de mort. Un estudi mostra que la formació de cristalls no és un procés passiu, sinó que les cèl·lules de múscul llis que envolten les artèries poden influir activament en la seua precipitació. Açò implica que podria haver diferents maneres d'influir en les cèl·lules de forma que es reduïsca la calcificació; per exemple, se sap que la presència de magnesi alleuja els símptomes. Entendre com aquest procés funciona i quins altres factors es troben involucrats podria ajudar a idear mitjans de reducció d'aquest procés mortal.

  Escrit per Emmanuelle Briolat

  Imatge de Ziad A. Massy i col·laboradors
  University of Picardie Jules Verne
  Publicat originalment sota una llicència Creative Commons (BY 4.0)
  Investigació publicada en PLOS One, gener de 2015

Què és la BPoD

BPoD són les segles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". La web original està gestionada i tutelada pel MRC London Institute of Medical Sciences i té com a objectiu inspirar a tots, joves i vells, amb les meravelles de la biomedicina. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.

Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. El creador de la BPoD, el MRC London Institute of Medical Sciences del Regne Unit, no es responsabilitza de la fidelitat de la traducció.