• 2 de febrer de 2015

  Línies Borroses

  Com tots els bons artistes, el primer que fa el centre visual del cervell es fer un ràpid esbós. Les neurones treballen en equips per determinar la ubicació, el grossor i el contrast de les vores, el que ajuda a crear un dibuix lineal d’allò que veu l’ull. Cadascuna de les neurones és una especialista, només respon a estímuls d’un cert contrast o escala. Esta trama il·lustra bellament el nombre de neurones que existixen per tractar amb diferents intensitats aquestes dues característiques. D’esquerra a dreta les bandes en blanc i negre es fan més petites, el que prova la resposta de les cèl·lules a les distàncies espacials. Des de d’alt fins baix, el contrast augmenta. Com més clara és l’àrea de la imatge, més neurones tenim que tractar amb eixe contrast o distància en particular. Els models matemàtics suggerixen que aquest desequilibri numèric filtra la imatge i inclús ens fa millors al reconèixer caricatures que no es pareixen a l'objecte en la vida real.

  Escrit per Jan Piotrowski

  Imatge de Charles F. Stevens
  The Salk Institute, EUA
  Publicat originalment sota una llicència Creative Commons (BY 4.0)
  Investigació publicada en PNAS, gener de 2015

Què és la BPoD

BPoD són les segles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". La web original està gestionada i tutelada pel MRC London Institute of Medical Sciences i té com a objectiu inspirar a tots, joves i vells, amb les meravelles de la biomedicina. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.

Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. El creador de la BPoD, el MRC London Institute of Medical Sciences del Regne Unit, no es responsabilitza de la fidelitat de la traducció.