-
5 de maig de 2020
Cèl·lules Inactives
El trastorn de l'espectre autista (TEA) té un ampli rang de símptomes i diferents graus de severitat (incloent-hi problemes amb la interacció social, comunicació i aprenentatge) i de forma similar un ampli rang de gens està relacionat amb aquesta malaltia. Però uns investigadors han observat una patologia bastant comuna; la manca de poda sinàptica, un procés natural del desenvolupament infantil en el qual determinades connexions cel·lulars són eliminades, mentre que altres són reforçades. I ara, estudis amb ratolins als quals se'ls ha provocat mutacions lligades amb el TEA han suggerit una possible causa. Al cervell dels animals, les cèl·lules microglials, que són aquelles encarregades de la poda sinàptica, creixeren tant (dreta ) que van assolir una mida superior a les normals (esquerra) i que per tant eren massa grans i lentes per poder realitzar la seua feina. Curiosament, aquestes cèl·lules sobredimensionades i els problemes de poda sinàptica resultants es van veure solament en mascles. Mentre que aquests animals ens poden donar indicis sobre el perquè és més comú el TEA en mascles, per ara la raó per la qual els ratolins femelles no foren afectades continua sent un misteri.
Escrit per Ruth Williams
Imatge adaptada del treball de Zhi-Xiang Xu i col·laboradors
Department of Neuroscience, The Scripps Research Institute Florida, Jupiter, FL, EUA
Imatge publicada originalment sota una llicència Creative Commons Attribution 4.0 International (CC BY 4.0)
Publicat en Nature Communications, abril de 2020
Què és la BPoD
BPoD són les segles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". La web original està gestionada i tutelada pel MRC London Institute of Medical Sciences i té com a objectiu inspirar a tots, joves i vells, amb les meravelles de la biomedicina. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.
Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. El creador de la BPoD, el MRC London Institute of Medical Sciences del Regne Unit, no es responsabilitza de la fidelitat de la traducció.