• 6 de maig de 2020

  Parets Debilitades

  Trencar l'armadura d'un enemic que ataca és una manera de véncer-lo. Per a la Neisseria meningitidis, el bacteri que causa la meningitis per la infecció del sistema nerviós, aquesta armadura es tracta de la seua paret cel·lular. Uns investigadors estan estudiant un enzim clau, el LtgA, encarregat de construir la paret cel·lular per determinar si podria ser un bon objectiu per debilitar el bacteri. Els bacteris es van alterar genèticament per no contenir el LtgA, reduir els nivells o tenir una versió mutant amb l'absència de la regió necessària per al bon funcionament. La microscopia electrònica de rastreig va mostrar que els bacteris sense LtgA (a la imatge, a la part dreta superior) o els que tenien un nivell inferior d'aquest (a la part inferior esquerra) semblaven pràcticament igual que els normals (a la part superior esquerra). Probablement açò és degut al fet que altres enzims relacionats amb el LtgA compensaren la seua absència o baixos nivells. Tot i això, la N.meningitidis amb l'enzim mutant havia deformat les parets cel·lulars i van tenir dificultats per créixer i dividir-se (a la part inferior dreta). El LtgA, per tant, manté l'esperança de convertir-se en un objectiu nou per al tractament de la meningitis.

  Escrit per Lux Fatimathas
  Imatge adaptada del treball d'Allison Hillary Williams i col·laboradors
  Unité Biologie et Génétique de la Paroi Bactérienne, Institut Pasteur; Groupe Avenir, INSERM 75015, Paris, França
  Imatge publicada originalment sota una llicència Creative Commons Attribution 4.0 International (CC BY 4.0)
  Publicat en eLife, febrer de 2020

Què és la BPoD

BPoD són les sigles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". El web original va estar creat i gestionat pel MRC Laboratory of Medical Sciences des de gener de 2012 fins al juliol de 2023 i ara està gestionat de manera independent per un equip dedicat de científics i escriptors. El lloc web pretén involucrar tothom, joves i vells, en les meravelles de la biologia i la seua influència en la medicina. L'arxiu, en constant creixement, de més de 4000 imatges d'investigacions, documenta més d'una dècada de progrés. Exploreu la col·lecció i mireu què descobriu. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.

Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. Els creadors de la BPoD no es responsabilitzen de la fidelitat de la traducció.