-
12 de novembre de 2017
Cervells Distants
Imagina't que estàs volant sobre el món i observes una tempesta. Ampliant, però no tant com per arribar als núvols individuals, trobaràs la meteorologia mesoescalar –brises i corrents que necessiten aquesta perspectiva específica per ser detectades. El mateix els passa amb els cervells. Ací, una tècnica anomenada microtomografia de raigs X dispara ràfegues de radiació d'alta energia a seccions del cervell d'un ratolí, revelant detalls a mesoescala. Allunyant-nos de la visió microscòpica de les cèl·lules individuals, veiem vasos sanguinis (imatge superior, en roig) i el paisatge general de les cèl·lules del cervell (superposat en blau, a la part inferior) al mateix temps. Açò dóna una perspectiva diferent sobre com el cervell controla certs comportaments –el moviment de les mans, per exemple, requereix senyals entre centenars de neurones, que podríem perdre's des d'una observació massa propera. Probablement, un futur model mesoescalar de tot el cervell revelarà més detalls, perduts per observar massa de prop.
Escrit per John Ankers
Imatge adaptada del treball d'Eva L. Dyer i col·laboradors/es
Department of Biomedical Engineering, Georgia Institute of Technology and Emory University, Atlanta, GA, EUA
Imatges publicades originalment sota una llicència Creative Commons (CC BY 4.0)
Publicat en eNeuro, setembre de 2017
Què és la BPoD
BPoD són les sigles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". El web original va estar creat i gestionat pel MRC Laboratory of Medical Sciences des de gener de 2012 fins al juliol de 2023 i ara està gestionat de manera independent per un equip dedicat de científics i escriptors. El lloc web pretén involucrar tothom, joves i vells, en les meravelles de la biologia i la seua influència en la medicina. L'arxiu, en constant creixement, de més de 4000 imatges d'investigacions, documenta més d'una dècada de progrés. Exploreu la col·lecció i mireu què descobriu. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.
Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. Els creadors de la BPoD no es responsabilitzen de la fidelitat de la traducció.