• 6 de gener de 2020

  Cicatriu en una Placa

  La cicatrització és essencial i de vegades un procés salvavides. Disparats pels signes de ferida, unes cèl·lules anomenades fibroblasts es multipliquen ràpidament per formar una malla fibrosa que uneix i protegeix el teixit danyat. Al procés normal de curació, la cicatriu original és remodelada posteriorment per restablir la flexibilitat i funcionalitat del teixit. Però de vegades, especialment dins del cos, els fibroblasts poden eperimentar sobreactivació provocant progressivament cicatrització patològica (fibrosi), que actua com una camisa de força en lloc de taponar com una tirita. Els investigadors han desenvolupat ara un model de fibrosi (a la imatge) que creix en un plat. Format de cèl·lules mare que s'han diferenciat en fibroblasts i altres tipus cel·lulars, la cicatriu creix persistentment perquè les cèl·lules (en roig i verd) es multipliquen. Tindre un model preparat de fibrosi accessible permetrà als investigadors estudiar el procés i buscar les substàncies que poden frenar la malaltia.

  Escrit per Ruth Williams
  Imatge del treball de Preethi Vijayaraj i col·laboradors
  Eli and Edythe Broad Stem Cell Research Center, UCLA, Los Angeles, CA, EUA
  Drets de la imatge reservats pels autors originals
  Investigació publicada en Cell Reports, desembre de 2019

Què és la BPoD

BPoD són les sigles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". El web original va estar creat i gestionat pel MRC Laboratory of Medical Sciences des de gener de 2012 fins al juliol de 2023 i ara està gestionat de manera independent per un equip dedicat de científics i escriptors. El lloc web preten involucrar tothom, joves i vells, en les meravelles de la biologia i la seua influència en la medicina. L'arxiu, en constant creixement, de més de 4000 imatges d'investigacions, documenta més d'una dècada de progrés. Exploreu la col·lecció i mireu què descobriu. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.

Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. Els creadors de la BPoD no es responsabilitzen de la fidelitat de la traducció.