• 7 de gener de 2020

  Densitat Cerebral

  Intentar desenredar un conjunt de llums de nadal pot parèixer impossible. Així que imagina intentar fer el mateix amb milions de cèl·lules cerebrals microscòpiques entrellaçades. El cervell humà és una de les estructures més complexes en el món, i desenredar els seus densos continguts ha sigut, durant molt de temps, un objectiu inassolible per als investigadors que intenten descobrir els seus secrets i entendre com s’estableixen les malalties. Un nou enfocament ha utilitzat l'anàlisi automatitzat d'imatges per mapejar les intricades connexions en una part del teixit de l'escorça cerebral, la capa externa del cervell. La imatge reconstruïda conté més de 34000 cèl·lules cerebrals, amb els seus axons protuberants. Aquest enfocament per a traçar les connexions necessàries entre les cèl·lules cerebrals es podria aplicar després al teixit d'altres àrees de cervell, o a aquells que pateixen malalties, el que en última instància podria revelar detalls prèviament ocults del que surt malament, i guiar la forma de tractar-lo.

  Escrit per Anthony Lewis
  Imatge del treball d'Alessandro Motta, Manuel Berning, Kevin M. Boergens i Benedikt Staffler, i col·laboradors
  Department of Connectomics, Max Planck Institute for Brain Research, Frankfurt, Alemanya
  Imatge reimpresa amb el permís de AAAS - the American Association for the Advancement of Science
  Publicat en Science, novembre de 2019

Què és la BPoD

BPoD són les sigles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". El web original va estar creat i gestionat pel MRC Laboratory of Medical Sciences des de gener de 2012 fins al juliol de 2023 i ara està gestionat de manera independent per un equip dedicat de científics i escriptors. El lloc web pretén involucrar tothom, joves i vells, en les meravelles de la biologia i la seua influència en la medicina. L'arxiu, en constant creixement, de més de 4000 imatges d'investigacions, documenta més d'una dècada de progrés. Exploreu la col·lecció i mireu què descobriu. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.

Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. Els creadors de la BPoD no es responsabilitzen de la fidelitat de la traducció.