• 25 de febrer de 2015

  Clons Competidors

  La competència i la cooperació configuren les característiques de les poblacions a tots els nivells, des de comunitats d'espècies fins a cèl·lules d'un organisme multicel·lular. Les interaccions entre les cèl·lules són especialment importants en els tumors: les cèl·lules canceroses superen les cèl·lules sanes multiplicant-se ràpidament, però les relacions entre les cèl·lules canceroses també afecten el creixement. Diferents poblacions de cèl·lules o subclons coexistixen als tumors, competint per la dominància però també cooperen compartint molècules útils, conegudes com a factors de creixement. Fer aquests factors és costós, per això les cèl·lules egoïstes, que no les produixen, tenen un avantatge competitiu respecte les que sí que els fan. No obstant això, creixeran més lentament quan no hi ha cap cèl·lula productora que les ajude. Aquestes pressions conflictives permeten l'estabilitat d'una combinació de cèl·lules representada pel mosaic de la imatge: grups de cèl·lules no cooperatives (en gris) ubicades entre les cèl·lules cooperatives (en rosa). Entendre com s'origina aquesta diversitat és important degut a què la composició dels tumors afectarà el seu creixement i la resposta al tractament.

  Escrit per Emmanuelle Briolat

  Imatge de Marco Archetti
  University of East Anglia, Regne Unit
  Publicat originalment sota una llicència Creative Commons (BY 4.0)
  Investigació publicada en PNAS, febrer de 2015

Què és la BPoD

BPoD són les segles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". La web original està gestionada i tutelada pel MRC London Institute of Medical Sciences i té com a objectiu inspirar a tots, joves i vells, amb les meravelles de la biomedicina. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.

Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. El creador de la BPoD, el MRC London Institute of Medical Sciences del Regne Unit, no es responsabilitza de la fidelitat de la traducció.