• 24 de febrer de 2015

  Veient Sentits

  El regal de la visió no resulta barat –aproximadament el 80 per cent del poder de processament del nostre cervell s'utilitza en la visió. Tota aquesta informació prové de la retina, de les cèl·lules nervioses sensibles a la llum, unes neurones, que recobreixen la part posterior de cada ull. Els científics han descobert recentment més coses sobre l'estructura de la retina estudiant embrions de peix zebra. Han trobat que un enzim anomenat CDK1 és essencial per a les cèl·lules progenitores –que acaben esdevenint les neurones retinianes– per tal d'organitzar-se correctament. L'enzim CDK1 fa que el nucli, al centre de les cèl·lules progenitores, es desplaçe cap amunt abans de la divisió cel·lular, de manera que les dues cèl·lules filles s' integren correctament al teixit retinal. La imatge és un ull completament format de peix zebra amb les cèl·lules retinals (tenyides de color verd) agrupades al voltant del nervi òptic.

  Escrit per Mick Warwicker

  Imatge del Max Planck, Institute of Molecular Cell Biology and Genetic
  Imatge publicada originalment sota una llicència Creative Commons Licence (BY 4.0)
  Investigació publicada en Developmental Cell, gener de 2015


Què és la BPoD

BPoD són les segles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". La web original està gestionada i tutelada pel MRC London Institute of Medical Sciences i té com a objectiu inspirar a tots, joves i vells, amb les meravelles de la biomedicina. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.

Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. El creador de la BPoD, el MRC London Institute of Medical Sciences del Regne Unit, no es responsabilitza de la fidelitat de la traducció.