• 10 de març de 2022

  Companys de Vida

  En créixer un al costat de l'altre en un embrió primerenc, els grups de cèl·lules destinades a convertir-se en el cor i els pulmons intercanvien senyals químics. Com molts dels nostres primers teixits, el seu desenvolupament és independent però col·laboratiu, amb implicacions per a la salut per a tota la vida. Obrir una finestra a aquests moments delicats és un desafiament benvingut per als científics. Ací tracten cèl·lules mare pluripotents induïdes humanes amb diferents productes químics per a produir "microteixits" de cor i pulmó (ressaltats en roig i verd, respectivament), estructures 3D que imiten als potencials òrgans. Els investigadors van notar que els microteixits pulmonars es desenvolupaven més ràpidament quan creixen al costat de cèl·lules cardíaques joves, només per a separar-se més tard en el desenvolupament, de manera similar a com els teixits reals migren al seu lloc en l'úter. Si bé mai tornaran a estar tan a prop, el cor i els pulmons continuen la seua associació durant la resta de les nostres vides, amb la sang circulant d'un costat a un altre amb cada batec.

  Escrit per John Ankers
  Imatge del treball de Wai Hoe Ng i col·laboradors
  Department of Biomedical Engineering, Carnegie Mellon University, Pittsburgh, PA, EUA
  Imatge publicada originalment sota una llicència Creative Commons (CC BY 4.0)
  Publicat en eLife, gener de 2022

Què és la BPoD

BPoD són les sigles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". El web original va estar creat i gestionat pel MRC Laboratory of Medical Sciences des de gener de 2012 fins al juliol de 2023 i ara està gestionat de manera independent per un equip dedicat de científics i escriptors. El lloc web pretén involucrar tothom, joves i vells, en les meravelles de la biologia i la seua influència en la medicina. L'arxiu, en constant creixement, de més de 4000 imatges d'investigacions, documenta més d'una dècada de progrés. Exploreu la col·lecció i mireu què descobriu. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.

Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. Els creadors de la BPoD no es responsabilitzen de la fidelitat de la traducció.