• 26 de febrer de 2021

  Comportament Modèlic

  Pensa en una investigació biomèdica i probablement imaginaràs científics amb bates blanques fent experiments en un laboratori. Avanços recents en les ciències de la informàtica i de les dades estan inaugurant noves formes d'investigar la vida i la salut. En lloc d'embrutar-se les mans al laboratori, molts investigadors estan construïnt sofisticades simulacions per ordinador, conegudes com models, per comprendre com es comporten sistemes complexos com les cèl·lules, els organismes i les poblacions; i què ocorre quan les coses canvien. Per crear aquests models, els investigadors combinen dades de sistemes biològics existents amb sofisticats algoritmes i després observen com de bé reflectixen els resultats de la simulació allò que ocorre en la vida real. Aquest colorit mosaic animat és el resultat d'un nou model per descriure el creixement de bacteris sobre una superfície, que és més representatiu de la realitat que models anteriors més senzills. Disposar de models precisos i realistes és important per descobrir què ocorre quan les condicions s'alteren o per predir els efectes probables de medicaments o altres tractaments.

  Escrit per Kat Arney
  Vídeo de Phillip J. Brown
  School of Mathematical Sciences, University of Adelaide, SA, Austràlia
  Vídeo publicat originalment sota una llicència Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International (CC BY-NC 4.0)
  Publicat en bioRxiv, febrer de 2021 (sense revisió per parells)

Què és la BPoD

BPoD són les sigles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". El web original va estar creat i gestionat pel MRC Laboratory of Medical Sciences des de gener de 2012 fins al juliol de 2023 i ara està gestionat de manera independent per un equip dedicat de científics i escriptors. El lloc web pretén involucrar tothom, joves i vells, en les meravelles de la biologia i la seua influència en la medicina. L'arxiu, en constant creixement, de més de 4000 imatges d'investigacions, documenta més d'una dècada de progrés. Exploreu la col·lecció i mireu què descobriu. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.

Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. Els creadors de la BPoD no es responsabilitzen de la fidelitat de la traducció.