-
12 de gener de 2021
Coneix els Esquistosomes
Aquesta parella (mascle amunt, femella davall) va construir una còmoda casa en el fetge d'un humà abans de començar a portar endavant la seua família. Els seus fills abandonaren la casa en forma d'ous, montats en restes fecals i, una vegada fora del cos, trobaren allotjament en caragols aquàtics - que és justament el que els seus pares hagueren volgut. Dins del caragol, els joves individus de l'espècie Schistosoma mansoni es desenvolupen en forma de larva (o cercària) que, quan maduren i isquen del caragol, infectaran a un nou humà a través de la pell. La fase humana de la complicada vida d'aquest cuc parasític pot causar una malaltia anomenada esquistosomiasi, que mata al voltant de 250.000 persones a l'any. Fins fa poc, no se sabia pràcticament res de la genètica d'aquest paràsit. Ara, els científics han identificat més de 250 gens essencials per a la supervivència de l'esquistosoma, i també diversos compostos farmacològics que ataquen directament a les proteïnes que sintetitzen aquests gens. El següent pas és desenvolupar tractaments a través d'aquests compostos per evitar que aquestos cucs es convertisquen en uns inquilins mortals per als humans.
Escrit per Ruth Williams
Imatge del Dr. James Collins i Ana Vieira, UT Southwestern Medical Center
Department of Pharmacology, UT Southwestern Medical Center, Dallas, TX, EUA
Què és la BPoD
BPoD són les sigles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". El web original va estar creat i gestionat pel MRC Laboratory of Medical Sciences des de gener de 2012 fins al juliol de 2023 i ara està gestionat de manera independent per un equip dedicat de científics i escriptors. El lloc web pretén involucrar tothom, joves i vells, en les meravelles de la biologia i la seua influència en la medicina. L'arxiu, en constant creixement, de més de 4000 imatges d'investigacions, documenta més d'una dècada de progrés. Exploreu la col·lecció i mireu què descobriu. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.
Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. Els creadors de la BPoD no es responsabilitzen de la fidelitat de la traducció.