• 23 de gener de 2015

  Cossos Avergonyits

  Aquesta pot ser una lectura incòmoda per als hòmens. Les pròstates (les cèl·lules en creixement que es mostren) tenen un escàs glamur sobre altres parts del cos i pocs hòmens volen saber res sobre aquestes, fins que és massa tard. El càncer de pròstata –el càncer més comú dels hòmens– no és només una malaltia dels vells. Crida l´atenció que el nombre de hòmens jóvens s'ha multiplicat per sis des de la dècada de 1990, i el que és encara pitjor, és molt agressiu, deixant pocs senyals abans de produïr metàstasi. La vergonya i la falta de consciència costa vides. Encara que no està clar perquè la malaltia està afectant a tants hòmens jóvens; els factors de risc coneguts són per l´herència, l´estrés i sorpren el paral·lelisme amb el càncer de mama en les dones, l´insomni. Els pesticides, els herbicides, els antibiòtics i els productes químics que invadixen el nostre menjar, jardins i banys són els presumptes culpables, encara que els seus efectes no han sigut estudiats. Altres factors de risc inclouen els menjars processats, massa carn roja i làctics, i l´obesitat.

  Escrit per Tristan Farrow

  Imatge del National Cancer Institute (NCI)
  National Institutes of Health, EUA
  Publicat originalment sota una llicència Creative Commons (BY 4.0)
  Investigació publicada en Nature Reviews, maig de 2014

Què és la BPoD

BPoD són les segles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". La web original està gestionada i tutelada pel MRC London Institute of Medical Sciences i té com a objectiu inspirar a tots, joves i vells, amb les meravelles de la biomedicina. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.

Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. El creador de la BPoD, el MRC London Institute of Medical Sciences del Regne Unit, no es responsabilitza de la fidelitat de la traducció.