• 14 de maig de 2016

  De Mare a Fill

  És difícil passar per alt els recents titulars sobre la infecció pel virus Zika en les dones embarassades, que s'ha relacionat amb defectes de creixement en els seus nadons. Es creu que Zika causa una malaltia anomenada microcefàlia, en la qual el cervell no es desenvolupa fins la grandària correcta. Però aquest no és l'únic virus que es transmet de mare a fill. Al voltant d'un de cada 100 nadons hereta una infecció per citomegalovirus (CMV) de la seva mare, i encara que en la majoria dels casos el virus no origina problemes, al voltant d'un de cada cinc nens infectats tenen anomalies cerebrals greus. Mitjançant estudis al laboratori amb cèl·lules mare del cervell humà (vegeu-ho a la foto sota un microscopi d'alta potència), els científics estan començant a comprendre com el CMV afecta el desenvolupament del cervell i provoca aquests problemes de creixement. Han descobert que el virus alenteix o fins i tot impedeix el procés de maduració de les cèl·lules del cervell, la qual cosa també podria ajudar a explicar els efectes d'altres virus com el Zika.

  Escrit per Kat Arney

  Imatges del treball de Maude Rolland i col·laboradors
  Centre de Physiopathologie Toulouse Purpan, INSERM UMR 1043, CNRS UMR 5282, Universite´ Paul Sabatier, Toulouse, França
  Imatge publicada originalment sota una llicència Creative Commons (BY 4.0)
  Publicat en PLOS Pathogens, abril de 2016

Què és la BPoD

BPoD són les segles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". La web original està gestionada i tutelada pel MRC London Institute of Medical Sciences i té com a objectiu inspirar a tots, joves i vells, amb les meravelles de la biomedicina. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.

Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. El creador de la BPoD, el MRC London Institute of Medical Sciences del Regne Unit, no es responsabilitza de la fidelitat de la traducció.