• 21 de maig de 2020

  Del Vapor a l'Aixeta

  Brillant a la superfície d'un estany llunyà, l'aigua es tranforma en vapor, escalfada per l'energia solar. S'aprofita una forma similar d'evaporació - generant una columna de vapor que es pot refredar en aigua potable d'alta qualitat. El disseny d'aquest "generador de vapor" està fet amb components orgànics - està format per un lleuger 'aerogel' lleuger picat amb molècules orgàniques que absorveixen fins un 99% de l'energia solar, alhora que absorveix aigua des de sota. Exposada a la calor atrapada, l'aigua s'evapora ràpidament en forma de vapor, deixant enrere impureses - com ara sal o brutícia-. El dispositiu és barat de fabricar, augmentat les esperances d'utilitzar generalment l'aigua dessaladora a zones del món on l'aigua potable és escassa, afectant actualment més de dos mil milions de persones.

  Escrit per John Ankers
  Imatge de Thor Balkhed
  Investigació del Laboratory of Organic Electronics, Department of Science and Technology, Linköping University, Norrköping, Suècia
  Drets de la imatge reservats pel fotògraf
  Investigació publicada en Advanced Sustainable Systems, abril de 2020

Què és la BPoD

BPoD són les sigles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". El web original va estar creat i gestionat pel MRC Laboratory of Medical Sciences des de gener de 2012 fins al juliol de 2023 i ara està gestionat de manera independent per un equip dedicat de científics i escriptors. El lloc web pretén involucrar tothom, joves i vells, en les meravelles de la biologia i la seua influència en la medicina. L'arxiu, en constant creixement, de més de 4000 imatges d'investigacions, documenta més d'una dècada de progrés. Exploreu la col·lecció i mireu què descobriu. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.

Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. Els creadors de la BPoD no es responsabilitzen de la fidelitat de la traducció.