• 24 d'agost de 2020

  Des de la Multitud

  Les multituds fan coses interessants: els ocells van en bandades, els equips sorgeixen, les cèl·lules formen patrons en embrions. Agrupar-se per afrontar un desafiament garanteix que almenys alguns triomfaran o sobreviuran. Però, com contribueix el comportament dels individus a la dinàmica de grups, el comportament emergent? Aquests remolins de color blanc són munts de bacteris Myxococcus xanthus que s’han amuntonat per estrés. Les diferents línies de colors marquen el cami seguit per cada bacteri individual durant el seu viatge cap a la seguretat d'una comunitat més gran. Els investigadors van utilitzar models matemàtics per simular com els bacteris amb certs gens mutats compensen allò que els manca (velocitat, per exemple) amb altres trets, com ara el moviment menys erràtic. En lloc de simplement imitar la resta de la comunitat, les característiques d’aquests individus fan que les multituds siguen més robustes i adaptables. Enfocaments de modelització similars poden ajudar a investigar com les cèl·lules canceroses individuals se separen d’una multitud tumoral durant la metàstasi, com a pas per bloquejar aquest comportament rebel.

  Escrit per John Ankers
  Imatge de C.Cotter, Universitat de Georgia, EUA
  Department of Bioengineering and Center for Theoretical Biological Physics, Rice University, Houston, TX, EUA
  Drets de la imatge reservats per C.Cotter
  Investigació publicada en mSystems, juliol de 2020

Què és la BPoD

BPoD són les sigles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". El web original va estar creat i gestionat pel MRC Laboratory of Medical Sciences des de gener de 2012 fins al juliol de 2023 i ara està gestionat de manera independent per un equip dedicat de científics i escriptors. El lloc web preten involucrar tothom, joves i vells, en les meravelles de la biologia i la seua influència en la medicina. L'arxiu, en constant creixement, de més de 4000 imatges d'investigacions, documenta més d'una dècada de progrés. Exploreu la col·lecció i mireu què descobriu. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.

Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. Els creadors de la BPoD no es responsabilitzen de la fidelitat de la traducció.