• 23 d'agost de 2020

  Segueix el Líder

  La vida és senzilla si eres una massa gelatinosa de Dictyosteliums. La majoria de les vegades, et passes els dies com a cèl·lula lliure al sòl. Però, quan les coses es posen difícils i els aliments comencen a escassejar, tots els vostres amics envien senyals que vos permeten unir-vos per formar una petita "bavosa" que es pot moure més lluny a la recerca d'una vida millor. Algunes modificacions genètiques (mutacions) impedeixen que aquesta bavosa es forme; això no obstant, fins i tot aquestes cèl·lules mutants poden treballar juntes jugant a un joc en miniatura de "seguir el líder". Aquest vídeo mostra cèl·lules individuals que entren en contacte i formen una banda que es desplaça en la mateixa direcció en resposta a senyals químics. Aquesta migració cel·lular col·lectiva també pot formar la base de molts processos en desenvolupament i malalties en animals més complexos, com ara formar òrgans i extremitats, curar ferides i permetre que els càncers s’estenguen per tot el cos.

  Escrit per Kat Arney
  Video del treball de Masayuki Hayakawa i col·laboradors
  Laboratory for Physical Biology, RIKEN Center for Biosystems Dynamics Research, Kobe, Japó
  Vídeo publicat originalment sota una llicència Creative Commons Attribution 4.0 International (CC BY 4.0)
  Publicat en eLife, abril de 2020

Què és la BPoD

BPoD són les sigles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". El web original va estar creat i gestionat pel MRC Laboratory of Medical Sciences des de gener de 2012 fins al juliol de 2023 i ara està gestionat de manera independent per un equip dedicat de científics i escriptors. El lloc web preten involucrar tothom, joves i vells, en les meravelles de la biologia i la seua influència en la medicina. L'arxiu, en constant creixement, de més de 4000 imatges d'investigacions, documenta més d'una dècada de progrés. Exploreu la col·lecció i mireu què descobriu. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.

Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. Els creadors de la BPoD no es responsabilitzen de la fidelitat de la traducció.