• 25 d'agost de 2020

  Viatges per un Tub

  Proveu de llegir un llibre de darrere cap a davant i quedareu confosos. Necessiteu un sentit de la direcció; d'esquerra a dreta, de davant a darrere. Les neurones també el necessiten per funcionar correctament. Els elements estructurals anomenats microtúbuls hi tenen un paper important. Tenen un extrem més i un extrem menys. Els extrems més creixen preferentment cap a les projeccions neuronals anomenades axons, mentre que rebutgen créixer en forma de dendrites, projeccions neuronals que creixen en sentit contrari als axons. Els investigadors van investigar com es regulava aquest procés estudiant dos tipus de neurones en les larves de la mosca del vinagre, que es mostren mitjançant microscopi de fluorescència. La proteïna kinesina-2 ja és coneguda per moure la càrrega pels microtúbuls cap als seus extrems més. Utilitzant interferències genètiques per reduir els nivells de kinesina-2, l'equip va trobar extrems més de microtúbuls en dendrites, capturats mitjançant imatges de cèl·lules vives. La kinesina-2 també és important per ajudar a les neurones a mantindre un sentit de la direcció.

  Escrit per Lux Fatimathas
  Imatge d'Amrita Mukherjee i col·laboradors.
  Departament de Zoologia, University of Cambridge, Cambridge, Regne Unit
  Imatge publicada originalment amb llisència Creative Commons Attribution 4.0 International (CC BY 4.0)
  Publicat en eLife, juliol 2020

Què és la BPoD

BPoD són les sigles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". El web original va estar creat i gestionat pel MRC Laboratory of Medical Sciences des de gener de 2012 fins al juliol de 2023 i ara està gestionat de manera independent per un equip dedicat de científics i escriptors. El lloc web pretén involucrar tothom, joves i vells, en les meravelles de la biologia i la seua influència en la medicina. L'arxiu, en constant creixement, de més de 4000 imatges d'investigacions, documenta més d'una dècada de progrés. Exploreu la col·lecció i mireu què descobriu. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.

Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. Els creadors de la BPoD no es responsabilitzen de la fidelitat de la traducció.