• 25 d'agost de 2020

  Viatges per un Tub

  Proveu de llegir un llibre de darrere cap a davant i quedareu confosos. Necessiteu un sentit de la direcció; d'esquerra a dreta, de davant a darrere. Les neurones també el necessiten per funcionar correctament. Els elements estructurals anomenats microtúbuls hi tenen un paper important. Tenen un extrem més i un extrem menys. Els extrems més creixen preferentment cap a les projeccions neuronals anomenades axons, mentre que rebutgen créixer en forma de dendrites, projeccions neuronals que creixen en sentit contrari als axons. Els investigadors van investigar com es regulava aquest procés estudiant dos tipus de neurones en les larves de la mosca del vinagre, que es mostren mitjançant microscopi de fluorescència. La proteïna kinesina-2 ja és coneguda per moure la càrrega pels microtúbuls cap als seus extrems més. Utilitzant interferències genètiques per reduir els nivells de kinesina-2, l'equip va trobar extrems més de microtúbuls en dendrites, capturats mitjançant imatges de cèl·lules vives. La kinesina-2 també és important per ajudar a les neurones a mantindre un sentit de la direcció.

  Escrit per Lux Fatimathas

  Imatge d'Amrita Mukherjee i col·laboradors.
  Departament de Zoologia, University of Cambridge, Cambridge, Regne Unit
  Imatge publicada originalment amb llisència Creative Commons Attribution 4.0 International (CC BY 4.0)
  Publicat en eLife, juliol 2020

Què és la BPoD

BPoD són les segles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". La web original està gestionada i tutelada pel MRC London Institute of Medical Sciences i té com a objectiu inspirar a tots, joves i vells, amb les meravelles de la biomedicina. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.

Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. El creador de la BPoD, el MRC London Institute of Medical Sciences del Regne Unit, no es responsabilitza de la fidelitat de la traducció.