• 26 de juliol de 2015

  Desactivant el Càncer

  ¿Podria aturar-se el càncer de còlon de manera tan senzilla com fer un canvi en una proteïna? Sembla massa bo per ser cert, però una investigació en ratolins va mostrar que la desactivació i la posterior reactivació d'una proteïna supressora de tumors anomenada adenomatosi poliposi coli (APC) era suficient per induir i després eradicar tumors de còlon en qüestió de setmanes. De la mateixa manera, en un cultiu d'òrgans intestinals (a la foto), la desactivació de l'APC (esquerra) va causar un comportament cel·lular semblant al càncer: augment de la proliferació i la pèrdua de la identitat cel·lular, mentre que la reactivació de la proteïna (a la dreta) restablia les estructures i característiques típiques intestinals. Les mutacions que desactiven l'APC estan presents en la majoria dels tumors colorectals humans i es creu que inicien la malaltia. Tanmateix, els resultats en ratolins suggerixen que la desactivació de l'APC no només inicia tumors, sinó que es necessita per mantindre'ls. Si el mateix és cert en els éssers humans, restablir les activitats de l'APC en pacients amb un tumor de còlon podria potencialment aturar o fins i tot revertir el seu creixement.

  Escrit per Ruth Williams

  Imatge de Kevin O'Rourke
  Drets de la imatge reservats per l'autor original
  Investigació publicada en Cell, juny de 2015


Què és la BPoD

BPoD són les segles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". La web original està gestionada i tutelada pel MRC London Institute of Medical Sciences i té com a objectiu inspirar a tots, joves i vells, amb les meravelles de la biomedicina. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.

Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. El creador de la BPoD, el MRC London Institute of Medical Sciences del Regne Unit, no es responsabilitza de la fidelitat de la traducció.