• 26 de juliol de 2015

  Desactivant el Càncer

  ¿Podria aturar-se el càncer de còlon de manera tan senzilla com fer un canvi en una proteïna? Sembla massa bo per ser cert, però una investigació en ratolins va mostrar que la desactivació i la posterior reactivació d'una proteïna supressora de tumors anomenada adenomatosi poliposi coli (APC) era suficient per induir i després eradicar tumors de còlon en qüestió de setmanes. De la mateixa manera, en un cultiu d'òrgans intestinals (a la foto), la desactivació de l'APC (esquerra) va causar un comportament cel·lular semblant al càncer: augment de la proliferació i la pèrdua de la identitat cel·lular, mentre que la reactivació de la proteïna (a la dreta) restablia les estructures i característiques típiques intestinals. Les mutacions que desactiven l'APC estan presents en la majoria dels tumors colorectals humans i es creu que inicien la malaltia. Tanmateix, els resultats en ratolins suggerixen que la desactivació de l'APC no només inicia tumors, sinó que es necessita per mantindre'ls. Si el mateix és cert en els éssers humans, restablir les activitats de l'APC en pacients amb un tumor de còlon podria potencialment aturar o fins i tot revertir el seu creixement.

  Escrit per Ruth Williams
  Imatge de Kevin O'Rourke
  Drets de la imatge reservats per l'autor original
  Investigació publicada en Cell, juny de 2015


Què és la BPoD

BPoD són les sigles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". El web original va estar creat i gestionat pel MRC Laboratory of Medical Sciences des de gener de 2012 fins al juliol de 2023 i ara està gestionat de manera independent per un equip dedicat de científics i escriptors. El lloc web pretén involucrar tothom, joves i vells, en les meravelles de la biologia i la seua influència en la medicina. L'arxiu, en constant creixement, de més de 4000 imatges d'investigacions, documenta més d'una dècada de progrés. Exploreu la col·lecció i mireu què descobriu. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.

Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. Els creadors de la BPoD no es responsabilitzen de la fidelitat de la traducció.