• 25 de juliol de 2015

    Espina que Pica

    Aquesta criatura cridanera és un lleó de mar, un peix verinós a procedent de l'Indo-Pacífic. Pica per espines ossudes localitzades en les aletes, com la que hi ha a la part superior de la imatge. Extremadament dolorós, la picada pot provocar bambolles, nàusees, febra, i en casos rars efectes cardíacs. Es pensa que el dolor el causa el verí, que fa contraure's els vasos sanguinis, llavors la immersió de la part del cos picat en aigua calenta ajuda temporalment, ja que fa que es dilaten els vasos sanguinis. Generalment són els pescadors, submarinistes, i els treballadors d'aquari els que són picats ja que el peix no es troba en àrees on naden els banyistes ocasionals. No obstant això, recentment, la població del lleó de mar s'ha expandit a noves àrees, com ara Amèrica del Sud, on s'ha adaptat a l'ecosistema local molt ràpidament. Projectes de monitorització vigilen la seua extensió per a ajudar protegir les persones en el futur.

    Escrit per Esther Redhouse White
    Imatge de Vidal Haddad
    Universidade Estadual Paulista (UNESP), Brasil
    Publicat originalment sota una llicència Creative Commons (BY 4.0)
    Investigació publicada en Journal of Venomous Animals and Toxins including Tropical Diseases, març de 2015

Què és la BPoD

BPoD són les sigles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". El web original va estar creat i gestionat pel MRC Laboratory of Medical Sciences des de gener de 2012 fins al juliol de 2023 i ara està gestionat de manera independent per un equip dedicat de científics i escriptors. El lloc web pretén involucrar tothom, joves i vells, en les meravelles de la biologia i la seua influència en la medicina. L'arxiu, en constant creixement, de més de 4000 imatges d'investigacions, documenta més d'una dècada de progrés. Exploreu la col·lecció i mireu què descobriu. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.

Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. Els creadors de la BPoD no es responsabilitzen de la fidelitat de la traducció.