• 27 de juliol de 2015

  Equilibri entre Microbis

  La nostra boca està plena de bacteris, però no tots produeixen àcids que afecten els dents. El problema amb l'ús de col·lutoris antisèptics és que maten a tots els bacteris, inclosos els que són beneficiosos, la qual cosa pot alterar l'equilibri natural que és important per a la salut oral. Els científics han desenvolupat un pèptid sintètic anomenat C16G2 que destrueix els bacteris Streptococcus mutans que formen àcids, que es mostren a la foto abans (a l'esquerra) i després de l'exposició (a la dreta), sense perjudicar a altres espècies. El desenvolupament d'aquest col·lutori selectiu pot tindre impactes molt més enllà de l'odontologia. La creació d'una varietat de pèptids destinats a tipus específics de bacteris podria proporcionar una nova classe de fàrmacs per combatre malalties amb menys efectes secundaris que els antibiòtics existents. Fins i tot pot ser possible enginyar comunitats de bacteris en qualsevol part del cos per corregir desequilibris.

  Escrit per Mick Warwicker
  Imatge de Wenyuan Shi
  UCLA School of Dentistry, Los Angeles, Califòrnia, EUA
  Publicat originalment sota una llicència Creative Commons
  Investigació publicada en PNAS, juny de 2015

Què és la BPoD

BPoD són les sigles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". El web original va estar creat i gestionat pel MRC Laboratory of Medical Sciences des de gener de 2012 fins al juliol de 2023 i ara està gestionat de manera independent per un equip dedicat de científics i escriptors. El lloc web pretén involucrar tothom, joves i vells, en les meravelles de la biologia i la seua influència en la medicina. L'arxiu, en constant creixement, de més de 4000 imatges d'investigacions, documenta més d'una dècada de progrés. Exploreu la col·lecció i mireu què descobriu. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.

Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. Els creadors de la BPoD no es responsabilitzen de la fidelitat de la traducció.