• 21 de març de 2017

  Difícil Separació

  Per tal de créixer o per curar una ferida, les nostres cèl·lules necessiten dividir-se. És un procés delicat, però violent que esgarra una cèl·lula mare per donar dos cèl·lules ''filles''. Aquest nucli d'una cèl·lula pulmonar humana està tractant de separar-se d'una altra cèl·lula filla (no visible) durant la divisió, o mitosi. Però alguna cosa ha eixit malament: l'ADN, habitualment compartit entre les cèl·lules filles, ha quedat atrapat entre elles, i el seu material estructural (la cromatina) es desfà en manolls de fibra, destacats en colors brillants. El nucli ha lluitat en un forcejament, tirant d'un extrem de l'ADN –l'estrés és tan gran que es deforma fins semblar una llàgrima. La microscòpia 3D d'il·luminació estructurada utilitza patrons de llum làser per a diferenciar les invaginacions i les crestes en aquesta xicoteta mostra. Aquestes tècniques estan ajudant a reescriure els llibres de text sobre desenvolupament i malalties, ara els processos biològics prèviament ''coneguts'' deuen de ser revisats amb una mirada nova.

  Escrit per John Ankers

  Imatge d'Ezequiel Miron, University of Oxford
  University of Oxford, Regne Unit
  Drets de la imatge reservas pel fotògraf
  Finalista dels Premis Wellcome Image d'enguany

Què és la BPoD

BPoD són les segles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". La web original està gestionada i tutelada pel MRC London Institute of Medical Sciences i té com a objectiu inspirar a tots, joves i vells, amb les meravelles de la biomedicina. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.

Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. El creador de la BPoD, el MRC London Institute of Medical Sciences del Regne Unit, no es responsabilitza de la fidelitat de la traducció.