• 6 de novembre de 2019

  Dino Mossegada

  Capaç de fer pedaços als dinosaures menors, aquest crani de Tyrannosaurus rex proporciona als paleontòlegs alguna cosa en què pensar - com va generar una mossegada tan potent sense que els seus ossos de la mandíbula es trenquessin? Resulta que, en lloc de desllaçar i girar els seus ossos com als cranis dels ocells - això es coneix com crani cinètic - les mandíbules del T-Rex tenien una estructura rígida, similar als cocodrils i als humans. Aquest model informàtic prediu com els músculs i els lligaments podrien haver-se flexionat al voltant d’un crani rígid - amb zones d’elevada tensió en colors càlids i una tensió baixa en colors freds. Una mandíbula rígida podria produir una menor tensió per al T-Rex - protegint el seu crani, de la mida d'una banyera, de lesions. Aproximacions similars podrien investigar tensions en els ossos i els músculs de les mandíbules humanes, i eventualment ajudar a tractar problemes derivats de l'artritis o la disfunció articular temporomandibular.

  Escrit per John Ankers

  Imatge de la University of Missouri
  Department of Pathology and Anatomical Sciences, University of Missouri, Columbia, MO, EUA
  Drets de la imatge reservats pels autors originals
  Investigació publicada en American Association for Anatomy, juliol de 2019

Què és la BPoD

BPoD són les segles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". La web original està gestionada i tutelada pel MRC London Institute of Medical Sciences i té com a objectiu inspirar a tots, joves i vells, amb les meravelles de la biomedicina. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.

Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. El creador de la BPoD, el MRC London Institute of Medical Sciences del Regne Unit, no es responsabilitza de la fidelitat de la traducció.