• 7 de novembre de 2019

  Numb i la Glàndula Mamària

  Aquest arbre ramificat no està creixent en un bosc. En canvi, és el delicat sistema de conductes de llet interconnectats arrelats a la glàndula mamària [mama] d’un ratolí femella de 8 setmanes, just després d’haver passat per l’equivalent del ratolí a la pubertat. Durant aquest temps, els nivells hormonals més elevats fan que els conductes comencen a allargar-se i a brotar noves branques a partir de petits capolls a les seues puntes, que s’extenen pel teixit gras que els envolta. Els científics han descobert que una proteïna anomenada Numb és essencial per mantenir la tensió entre les cèl·lules a mesura que els conductes s’estenen i assegurar que continuen creixent fins a la longitud adequada. L’eliminació de Numb mitjançant tècniques d’enginyeria genètica comporta conductes més curts, que poden afectar que tan bé poden produir llet. Estructures ramificades similars es troben en moltes altres parts del cos, com el pàncrees i els pulmons, de manera que els descobriments també poden ajudar a explicar com es desenvolupen també aquests altres òrgans.

  Escrit per Kat Arney

  Imatge de Sudipa J. Chatterjee
  Rosalind and Morris Goodman Cancer Research Centre, McGill University, Montreal, Canadà
  Imatge publicada originalment sota una llicència Creative Commons (BY 4.0)
  Publicat en Biology Open, maig de 2019

Què és la BPoD

BPoD són les segles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". La web original està gestionada i tutelada pel MRC London Institute of Medical Sciences i té com a objectiu inspirar a tots, joves i vells, amb les meravelles de la biomedicina. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.

Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. El creador de la BPoD, el MRC London Institute of Medical Sciences del Regne Unit, no es responsabilitza de la fidelitat de la traducció.