• 5 de gener de 2018

  Dins la Caixa

  Protegint i suportant els òrgans delicats del pit, la caixa toràcica tancada dels vertebrats terrestres va ser una adaptació clau per a la transició de l'aigua a la terra. La robusta caixa toràcica ha de romandre també flexible, per a permetre l'expansió dels pulmons durant la respiració. Aquesta doble funció depén de l'estructura de les costelles, composta d'una part d'os (mostrat a la imatge en roig, en la caixa toràcica d'un ratolí) i una altra de cartílag, més bla (de color blau). Els científics, que estudien com aquests dos tipus de teixits sorgeixen, suggerixen que un gradient d'una proteïna coneguda com a Hedgehog, que disminuix des de la línia mitjana de l'esquena fins a la part de davant de l'animal, podria ser la responsable del modelat les costelles en els primers moments del desenvolupament: els nivells alts d'Hedgehog causarien que les cèl·lules embionàries donaren lloc a os, i baixos nivells al cartílag. La seua aproximació, basada en ferramentes genètiques i modelització computacional, també podria ser utilitzada de manera més ampla per a explorar altres característiques del desenvolupament humà.

  Escrit per Emmanuelle Briolat

  Imatge del treball de Jennifer L Fogel i Daniel L Lakeland, i col·laboradors
  University of Southern California, Los Angeles, CA, EUA
  Drets de la imatge reservats pels autors originals
  Investigació publicada en eLife, octubre de 2017

Què és la BPoD

BPoD són les segles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". La web original està gestionada i tutelada pel MRC London Institute of Medical Sciences i té com a objectiu inspirar a tots, joves i vells, amb les meravelles de la biomedicina. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.

Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. El creador de la BPoD, el MRC London Institute of Medical Sciences del Regne Unit, no es responsabilitza de la fidelitat de la traducció.