• 8 de novembre de 2018

    Sang Fresca

    Aquesta és una imatge ampliada d’un tall de teixit de fetge de ratolí, mostrant cèl·lules hepàtiques típiques (taques blanques) situades entre vasos sanguinis tenyits de roig i verd, formats per cèl·lules endotelials. Encara que poden paréixer similars, hi ha una important diferència entre aquests dos tipus de vasos. Els tubs verds van creixent a partir de cèl·lules mare convencionals que ja sabíem que donaven origen a vasos sanguinis. Però els rojos s’han format a partir d’una font completament nova: progenitors eritromieloides (EMP), cèl·lules mare especialitzades que es troben a la sang. Ja se sabia que els EMP podien convertir-se en cèl·lules sanguínies però descobrir que també poden donar lloc a nous vasos sanguinis és una gran sorpresa. Encara no sabem si els EMP també existixen als humans, però el seu descobriment podria tindre un gran potencial per al desenvolupament de noves teràpies per reparar o reemplaçar els vasos sanguinis danyats en persones amb malalties cardíaques i cardiovasculars.

    Escrit per Kat Arney
    Imatge del Dr Alessandro Fantin, Ruhrberg lab, UCL
    UCL Institute of Ophthalmology, University College London, London, Regne Unit
    Drets de la imatge reservats pels autors originals
    Investigació publicada en Nature, setembre de 2018

Què és la BPoD

BPoD són les sigles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". El web original va estar creat i gestionat pel MRC Laboratory of Medical Sciences des de gener de 2012 fins al juliol de 2023 i ara està gestionat de manera independent per un equip dedicat de científics i escriptors. El lloc web pretén involucrar tothom, joves i vells, en les meravelles de la biologia i la seua influència en la medicina. L'arxiu, en constant creixement, de més de 4000 imatges d'investigacions, documenta més d'una dècada de progrés. Exploreu la col·lecció i mireu què descobriu. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.

Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. Els creadors de la BPoD no es responsabilitzen de la fidelitat de la traducció.