• 31 de gener de 2021

  Un Problema dels Primats

  En un any on s'ha analitzat profundament els vincles entre la salut humana i la de la vida salvatge, uns biòlegs informen de l'evidència d'una malaltia humana, la lepra, que està afectant ximpanzés salvatges. La lepra, malaltia causada per la infecció pel bacteri Mycrobacterium leprae o M. Lepromatosi, ha sigut temuda i estigmatitzada nototòriament al llarg de la història, tot i que hui en dia és més rara i tractable. S'han registrat infeccions en armadillos de nou bandes i esquirols rojos en llibertat, i en diverses espècies de primats en captivitat, però aquests casos recents a l'Àfrica Occidental són els primers casos documentats en primats salvatges. El monitoratge directe i les trampes càmera van fer un seguiment del desenvolupament dels símptomes en diversos individus (inclòs el mascle anomenat Woodstock, a la foto), i el mostreig a partir de matèria fecal i teixits post mortem va revelar dues soques independents de M. Leprae. Aquestes soques són rares en humans, cosa que suggereix una font alternativa salvatge, suposant una troballa important amb implicacions per a la nostra comprensió de la lepra i per a la salut dels ximpanzés i de la gent local.

  Escrit per Emmanuelle Briolat
  Imatge de Tai Chimpanzee Project
  Investigació de Project Group Epidemiology of Highly Pathogenic Microorganisms, Robert Koch Institute, Berlin, Alemanya i múltiples instituts col·laboradors
  Drets de la imatge reservats pel fotògraf, Tai Chimpanzee Project
  Publicat en BioRxiv, novembre de 2020 (sense revisió)

Què és la BPoD

BPoD són les sigles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". El web original va estar creat i gestionat pel MRC Laboratory of Medical Sciences des de gener de 2012 fins al juliol de 2023 i ara està gestionat de manera independent per un equip dedicat de científics i escriptors. El lloc web pretén involucrar tothom, joves i vells, en les meravelles de la biologia i la seua influència en la medicina. L'arxiu, en constant creixement, de més de 4000 imatges d'investigacions, documenta més d'una dècada de progrés. Exploreu la col·lecció i mireu què descobriu. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.

Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. Els creadors de la BPoD no es responsabilitzen de la fidelitat de la traducció.