• 7 d´abril de 2015

  El Territori dels Microbis

  Després d´una infecció, algunes superfícies del cos poden convertir-se en llocs equivalents a terrenys per a les construccions. Alguns microbis tenen la capacitat de formar biofilm: s´aferren a una superfície i produeixen un material estructural. A la imatge es mostren diferents detalls –amb augments creixents d´esquerra a dreta– que mostren els forats microscòpics on els microbis poden amargar-se. Aquests cultius procedeixen de bacteris que causen de la infecció a l'orella mitjana i que han sigut cultivats en una solució d'antibiòtic dèbil. Els cultius de biofilms protegeixen al bacteris d'antibiòtics ja que posteriorment, els mateixos cultius sobrevisqueren a dosis d´antibiòtic mortals. Els microbis probablement també estiguen protegits del sistema immunitari, el que vol dir que quan les condicions són més favorables, ixen del biofilm i proliferen novament. Aquesta és la manera per la qual els xiquets i xiquetes solen tindre amb freqüència infeccions d'orella recurrents. Els investigadors conclouen que, probablement, un tractament incomplet d´antibiòtic cause problemes a llarg termini, per tant els metges ja no solen tractar el dolor d'orella amb antibiòtics.

  Escrit per Julie Webb

  Adaptació d'un imatge de Paul Websters i col·laboradors
  Oak Crest Institute of Science, EUA
  Imatage publicada originalment sota una llicència Creative Commons (BY 4.0)
  Investigació publicada en PLOS One, juliol de 2014

Què és la BPoD

BPoD són les segles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". La web original està gestionada i tutelada pel MRC London Institute of Medical Sciences i té com a objectiu inspirar a tots, joves i vells, amb les meravelles de la biomedicina. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.

Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. El creador de la BPoD, el MRC London Institute of Medical Sciences del Regne Unit, no es responsabilitza de la fidelitat de la traducció.