• 8 d´abril de 2015

  Mucositats Alienígenes

  ¿Podria ser aquest vídeo una visió d'un paisatge alienígena? Lamentablement, la veritat és més desagradable que interestel·lar. De fet es tracta d´una renderització en 3D del moc. Així és, una bona i vella flegma. Aquesta mostra en particular, va ser produïda per una persona que patía fibrosi cística, per aquest fet és més fibrosa i elàstica que les mucositats d´individus sans –noteu els fils grossos semblants a una corda que es troben a la mostra. L´elasticitat augmentada, que fa més difícil que els pulmons es netegen i la respiració, es pensava que era per l´excés de secreció de proteïnes de la família de les mucines (en roig) i una abundància d'ADN (en verd). Però ara els científics han descobert que hi ha un augment de l´oxidació –conseqüència de l´activitat persistent de cèl·lules inflamatòries– que estimula la formació de creuaments entre les proteïnes mucines, formant polímers fibrosos. D´una forma encoratjadora, el descobriment suggerix que l´ús d´inhaladors amb agents reductors, que revertixen l´oxidació, pot ajudar a liquar la flegma que està perillosament coagulada i també a la retirada des dels pulmons.

  Escrit per Ruth Williams

  Vídeo de John Fahy i col·laboradors
  University of California, EUA
  Drets reservats per The American Association for the Advancement of Science
  Investigació publicada en Science Translational Medicine, febrer de 2015

Què és la BPoD

BPoD són les segles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". La web original està gestionada i tutelada pel MRC London Institute of Medical Sciences i té com a objectiu inspirar a tots, joves i vells, amb les meravelles de la biomedicina. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.

Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. El creador de la BPoD, el MRC London Institute of Medical Sciences del Regne Unit, no es responsabilitza de la fidelitat de la traducció.