• 22 de juliol de 2020

  Eliminant els Residus

  Mentres les neurones són les cèl·lules del cervell més conegudes, l'altra meitat del cervell està formada per cèl·lules que suporten i protegixen a les neurones, anomenades glia. Per exemple, la micròglia troba i elimina infeccions i cèl·lules danyades. El material tòxic pot formar-se quan la micròglia deixa de funcionar adequadament, el qual podria explicar les agrupacions d'unes proteïnes distintives anomenades plaques beta-amiloides trobades en pacients amb la malaltia d'Alzheimer (AD). Recentment, els neurocientífics pretengueren entendre per què estes cèl·lules crucials de suport estan alterades en l'AD mitjançant l'estudi de ratolins modificats genèticament per a desenvolupar els símptomes distintius de la malaltia. Ells trobaren defectes funcionals a més de canvis en certes proteïnes de la micròglia dels ratolins (mostrades ací en roig i verd) just després de que les plaques (violeta) començaren a acumular-se en el cervell. En el futur, els canvis en la funció i estructura de la micròglia a mesura que la malaltia comença a propagar-se a través del cervell podrien ser un senyal a tindre en compte en persones amb risc de patir AD.

  Escrit per Gaëlle Coullon

  Imatge del treball de Laura Sebastian
  German Center for Neurodegenerative Diseases (DZNE), Munich, Alemanya
  Imatge publicada originalment sota una llicència Creative Commons Attribution 4.0 International (CC BY 4.0)
  Publicada en eLife, juny de 2020

Què és la BPoD

BPoD són les segles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". La web original està gestionada i tutelada pel MRC London Institute of Medical Sciences i té com a objectiu inspirar a tots, joves i vells, amb les meravelles de la biomedicina. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.

Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. El creador de la BPoD, el MRC London Institute of Medical Sciences del Regne Unit, no es responsabilitza de la fidelitat de la traducció.