• 19 d'agost de 2017

  Els Gens són més Salvatges

  Els gens estan avorrits, ¿veritat? Simplement descansant tot el dia, a l’interior del nucli cel·lular, com el que es mostra simulat a la imatge, esperant per ser activats o desactivats. Doncs bé, pel que sembla, amagats en la foscor durant tota la nostra vida, els nostres gens han estat agitant-se un poc més del que ens pensàvem. Disposats a la llarga d'estructures d’ADN anomenades cromosomes (ací mostrats en diferents colors), estan sempre en moviment. Analitzant milers de cèl·lules mare individuals, uns investigadors observaren la posició relativa dels cromosomes entre ells, i els trobaren espentant-se i reordenant-se, utilitzant este moviment per controlar el moment en què certs gens s’activaven. Este nou indici canvia la visió que fins ara es tenia pel que fa a com els gens controlen les cèl·lules, generant preguntes de manera generalitzada, des del desenvolupament embrionari fins al càncer.

  Escrit per John Ankers

  Imatge de Dr Csilla Varnai
  Nuclear Dynamics Programme, The Babraham Institute, Cambridge, Regne Unit
  Drets de la imatge reservats pels autors originals
  Investigació publicada en Nature, juliol de 2017

Què és la BPoD

BPoD són les segles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". La web original està gestionada i tutelada pel MRC London Institute of Medical Sciences i té com a objectiu inspirar a tots, joves i vells, amb les meravelles de la biomedicina. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.

Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. El creador de la BPoD, el MRC London Institute of Medical Sciences del Regne Unit, no es responsabilitza de la fidelitat de la traducció.