• 19 d'agost de 2017

  Els Gens són més Salvatges

  Els gens estan avorrits, ¿veritat? Simplement descansant tot el dia, a l’interior del nucli cel·lular, com el que es mostra simulat a la imatge, esperant per ser activats o desactivats. Doncs bé, pel que sembla, amagats en la foscor durant tota la nostra vida, els nostres gens han estat agitant-se un poc més del que ens pensàvem. Disposats a la llarga d'estructures d’ADN anomenades cromosomes (ací mostrats en diferents colors), estan sempre en moviment. Analitzant milers de cèl·lules mare individuals, uns investigadors observaren la posició relativa dels cromosomes entre ells, i els trobaren espentant-se i reordenant-se, utilitzant este moviment per controlar el moment en què certs gens s’activaven. Este nou indici canvia la visió que fins ara es tenia pel que fa a com els gens controlen les cèl·lules, generant preguntes de manera generalitzada, des del desenvolupament embrionari fins al càncer.

  Escrit per John Ankers
  Imatge de Dr Csilla Varnai
  Nuclear Dynamics Programme, The Babraham Institute, Cambridge, Regne Unit
  Drets de la imatge reservats pels autors originals
  Investigació publicada en Nature, juliol de 2017

Què és la BPoD

BPoD són les sigles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". El web original va estar creat i gestionat pel MRC Laboratory of Medical Sciences des de gener de 2012 fins al juliol de 2023 i ara està gestionat de manera independent per un equip dedicat de científics i escriptors. El lloc web pretén involucrar tothom, joves i vells, en les meravelles de la biologia i la seua influència en la medicina. L'arxiu, en constant creixement, de més de 4000 imatges d'investigacions, documenta més d'una dècada de progrés. Exploreu la col·lecció i mireu què descobriu. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.

Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. Els creadors de la BPoD no es responsabilitzen de la fidelitat de la traducció.