• 7 d'agost de 2018

  Els Viatges dels Vasos Sanguinis

  El teu cos és una complexa combinació de diferents teixits, i es manté viu gràcies a la presència d'una xarxa de vasos sanguinis. Construir aquesta xarxa requerix que les cèl·lules dels vasos sanguinis interactuen entre elles. Les cèl·lules als extrems dels vasos que viatgen entre teixits tenen proteïnes a la seua superfície, DLL1 i DLL4, les quals s'unixen amb receptors Notch en les cèl·lules del vas sanguini que les precedien. Aquestes interaccions indueixen el creixement dels vasos. Per indagar més a fons, els investigadors s'han centrat en una altra proteïna dels vasos, MPDZ, la qual interactua amb DLL1 i DLL4. En ratolins, les cèl·lules dels vasos sanguinis genèticament modificades per reduir els nivells de MPDZ interferien en l'activitat de les Notch. La microscòpia de fluorescència del vasos en el cervell d'aquests ratolins (a la imatge) mostra que hi ha una major ramificació (a la dreta) en comparació amb els ratolins normals (a l'esquerra). Un control correcte de les senyals de Notch evita una ramificació excessiva dels vasos –una ajuda molt important en la recerca de formes de previndre el creixement dels tumors, que necessiten el creixement de nous vasos sanguinis.

  Escrit per Lux Fathimathas

  Imatge del treball de Fabian Tetzlaff i col·laboradors
  Division of Vascular Signaling and Cancer, German Cancer Research Center (DKFZ), Heidelberg, Alemanya
  Imatge publicada originalment sota una llicència Creative Commons (BY 4.0)
  Publicat en eLife, abril de 2018

Què és la BPoD

BPoD són les segles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". La web original està gestionada i tutelada pel MRC London Institute of Medical Sciences i té com a objectiu inspirar a tots, joves i vells, amb les meravelles de la biomedicina. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.

Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. El creador de la BPoD, el MRC London Institute of Medical Sciences del Regne Unit, no es responsabilitza de la fidelitat de la traducció.