• 8 de gener de 2015

    Encara no Havem Arribat

    Cinc-cents mil xiquets africans moren de malària cada any, un nombre equivalent a la població de Liverpool, una ciutat del Regne Unit. La infecció, difosa pels mosquits que transporten el paràsit de la malària –a la imatge es pot veure, en morat, un tipus de paràsit eixint a través de la paret intestinal d'un mosquit– amenaça particularment a xiquets i dones embarassades. Si una víctima sobreviu o no, a la malaltia, pot dependre de quina de les cinc espècies de paràsit els ha infectat. Plasmodium falciparum, especialitzat en atacar el cervell, és l'espècie més mortal però també la més estranya, i P. vivax és la més comuna –Abraham Lincoln és un famos afectat per aquest últim. Aquesta variació ha provocat que els investigadors destaquen la importància de realitzar immediatament el triatge dels pacients en diferents categories de risc per tal que es puga donar un tractament específic. Aquests programes de salut pública, juntament amb mesures de sanejament com el drenatge de l'aigua estancada en què es crien mosquits i les xarxes de distribució de mosquits, han reduït a la meitat el nombre de morts per malària entre 2001 i 2013.

    Escrit per Tristan Farrow
    Imatge del National Institute of Allergy and Infectious Diseases (NIAID)
    National Institutes of Health, EUA
    Imatge publicada originalment sota una llicència Creative Commons (CC BY 4.0)
    Investigació publicada en PLOS Medicine, agost de 2014

Què és la BPoD

BPoD són les sigles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". El web original va estar creat i gestionat pel MRC Laboratory of Medical Sciences des de gener de 2012 fins al juliol de 2023 i ara està gestionat de manera independent per un equip dedicat de científics i escriptors. El lloc web pretén involucrar tothom, joves i vells, en les meravelles de la biologia i la seua influència en la medicina. L'arxiu, en constant creixement, de més de 4000 imatges d'investigacions, documenta més d'una dècada de progrés. Exploreu la col·lecció i mireu què descobriu. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.

Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. Els creadors de la BPoD no es responsabilitzen de la fidelitat de la traducció.