• 28 de juliol de 2015

    Mosques amb Cremallera

    Una infinitat de dissenys fets pels humans estan inspirats en la biologia, per tant, és refrescant veure que un dels invents més utilitzats del món ha estat treballant dur a l'interior dels teixits vius tot el temps. El tancament dorsal es produeix en embrions de la mosca del vinagre, on el teixit unix els òrgans interns durant el desenvolupament. Aquesta simulació mostra com funciona el procés –s'assembla sorprenentment a una cremallera. Els investigadors van utilitzar una tècnica anomenada tomografia d’electrons per a captar imatges de la secció transversal d'embrions de mosca del vinagre, encaixant-los en una reconstrucció 3D. Fotografiat des de diferents angles, es veu com les cèl·lules acolorides de verd i marró estan estenent protuberàncies, com les dents d'una cremallera, que tiren juntes de les 'costures' del teixit i gradualment, segellen el forat. El tancament dorsal té paral·lels en el desenvolupament del teixit humà, el que pot anar malament i conduir a afeccions com l'espina bífida. Tècniques com la tomografia d’electrons podrien revolucionar la nostra comprensió de la biologia d'aquestes afeccions mentre que, també, el descobriment d’altres mecanismes microscòpics elegants.

    Escrit per John Ankers
    Imatge del treball de Mikhail Eltsov i col·laboradors
    European Molecular Biology Laboratory, Alemanya
    Drets reservats per Nature Publishing Group
    Investigació publicada en Nature Cell Biology, abril de 2015

Què és la BPoD

BPoD són les sigles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". El web original va estar creat i gestionat pel MRC Laboratory of Medical Sciences des de gener de 2012 fins al juliol de 2023 i ara està gestionat de manera independent per un equip dedicat de científics i escriptors. El lloc web pretén involucrar tothom, joves i vells, en les meravelles de la biologia i la seua influència en la medicina. L'arxiu, en constant creixement, de més de 4000 imatges d'investigacions, documenta més d'una dècada de progrés. Exploreu la col·lecció i mireu què descobriu. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.

Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. Els creadors de la BPoD no es responsabilitzen de la fidelitat de la traducció.