• 18 de febrer de 2017

  Errada de Filtratge

  Petit però poderós és una descripció encertada del renyó humà. Més o menys la mida dels teus punys, els teus renyons netegen els residus de la teua sang i produeixen orina. Açò està orquestrat per unitats de filtratge anomenades nefrones, de les quals cada ronyó en té aproximadament un milió. Molt poques nefrones i els teus renyons poden desgastar-se, acabant en insuficiència renal, com en els xiquets amb hipoplàsia renal. En els nadons, una mutació en el gen OSR1 estava relacionada amb els ronyons més petits amb funció deficiènt. Investigant més a fons en els ratolins, els investigadors van trobar que la proteïna OSR1 treballa amb una altra proteïna, WT1, per gestionar el desenvolupament del ronyó. Els ratolins amb l’OSR1 mutant (en mig) o WT1 (a la dreta) varen mostrar un desenvolupament normal dels ronyons. No obstant això, els ratolins amb OSR1 i WT1 mutants varen mostrar defectes en el desenvolupament de les seues nefrones (a l'esquerra). Açò es va observar com menys ramificació de les estructures anomenades gemmes ureterals (en verd). Aquestos descobriments proporcionen pistes sobre el que està succeint a la hipoplàsia renal.

  Escrit per Lux Fatimathas
  Imatge adaptada del treball de Jingyue Xu i col·laboradors
  Division of Developmental Biology, Cincinnati Children’s Hospital Medical Center, Cincinnati, OH, EUA
  Imatge publicada originalment sota una llicència Creative Commons (BY 4.0)
  Publicat en PLOS One, juliol de 2016

Què és la BPoD

BPoD són les sigles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". El web original va estar creat i gestionat pel MRC Laboratory of Medical Sciences des de gener de 2012 fins al juliol de 2023 i ara està gestionat de manera independent per un equip dedicat de científics i escriptors. El lloc web preten involucrar tothom, joves i vells, en les meravelles de la biologia i la seua influència en la medicina. L'arxiu, en constant creixement, de més de 4000 imatges d'investigacions, documenta més d'una dècada de progrés. Exploreu la col·lecció i mireu què descobriu. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.

Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. Els creadors de la BPoD no es responsabilitzen de la fidelitat de la traducció.