• 26 d'abril de 2015

  És Bo Cruixir els Dits?

  Molta gent pot cruixir o espetegar les seues articulacions, però la ciència darrere del so –tan irritant per a alguns de nosaltres– mai havia estat dilucidada. Ara els investigadors han utilitzat el cinema MRI (exploracions de ressonània magnètica en moviment) per visualitzar el cruixit dels artells. Tirant d'un dit es van observar que les superfícies de l'articulació se separaven de cop i volta, i com que no hi ha prou líquid per a omplir l'espai nou que es forma, l'aire penetra dins de la cavitat sinovial. Aquest espai ple d'aire es crea al mateix temps que sentim el cruixit i tot el procés (vegeu aquí) ocorre en aproximadament 300 mil·lisegons (el parpelleig d'un ull). Però aquesta bombolla d'aire no es trenca com es pensava; per contra, persisteix i a poc a poc desapareix. Sempre s'ha dit que cruixir contínuament les articulacions tenia un paper en la degeneració articular, però fins ara això no ha estat demostrat. Cruixir els artells pot, fins i tot, tindre beneficis terapèutics –encara que no necessàriament per a aquells a l'abast de l'oïda.

  Escrit per Katie Panteli

  Vídeo de Greg Kawchuk i col·laboradors
  University of Alberta, Canadà
  Publicat originalment sota una llicència Creative Commons (BY 4.0)
  Investigació publicada en PLOS One, abril de 2015

Què és la BPoD

BPoD són les segles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". La web original està gestionada i tutelada pel MRC London Institute of Medical Sciences i té com a objectiu inspirar a tots, joves i vells, amb les meravelles de la biomedicina. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.

Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. El creador de la BPoD, el MRC London Institute of Medical Sciences del Regne Unit, no es responsabilitza de la fidelitat de la traducció.