• 26 d'abril de 2015

    És Bo Cruixir els Dits?

    Molta gent pot cruixir o espetegar les seues articulacions, però la ciència darrere del so –tan irritant per a alguns de nosaltres– mai havia estat dilucidada. Ara els investigadors han utilitzat el cinema MRI (exploracions de ressonània magnètica en moviment) per visualitzar el cruixit dels artells. Tirant d'un dit es van observar que les superfícies de l'articulació se separaven de cop i volta, i com que no hi ha prou líquid per a omplir l'espai nou que es forma, l'aire penetra dins de la cavitat sinovial. Aquest espai ple d'aire es crea al mateix temps que sentim el cruixit i tot el procés (vegeu aquí) ocorre en aproximadament 300 mil·lisegons (el parpelleig d'un ull). Però aquesta bombolla d'aire no es trenca com es pensava; per contra, persisteix i a poc a poc desapareix. Sempre s'ha dit que cruixir contínuament les articulacions tenia un paper en la degeneració articular, però fins ara això no ha estat demostrat. Cruixir els artells pot, fins i tot, tindre beneficis terapèutics –encara que no necessàriament per a aquells a l'abast de l'oïda.

    Escrit per Katie Panteli
    Vídeo de Greg Kawchuk i col·laboradors
    University of Alberta, Canadà
    Publicat originalment sota una llicència Creative Commons (BY 4.0)
    Investigació publicada en PLOS One, abril de 2015

Què és la BPoD

BPoD són les sigles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". El web original va estar creat i gestionat pel MRC Laboratory of Medical Sciences des de gener de 2012 fins al juliol de 2023 i ara està gestionat de manera independent per un equip dedicat de científics i escriptors. El lloc web pretén involucrar tothom, joves i vells, en les meravelles de la biologia i la seua influència en la medicina. L'arxiu, en constant creixement, de més de 4000 imatges d'investigacions, documenta més d'una dècada de progrés. Exploreu la col·lecció i mireu què descobriu. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.

Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. Els creadors de la BPoD no es responsabilitzen de la fidelitat de la traducció.