• 10 de juliol de 2015

  Escrit a la Sang

  El nostre ADN està fet en part per àcids nucleics. Quan una cèl·lula mor, l'ADN que conté es trenca i aquests àcids nucleics sense cèl·lules (cfNAs) són alliberats al torrent sanguini on circulen per tot el cos. Per això, s'espera trobar alguns àcids nucleics en la sang i en el plasma sanguini d'individus sans. Recentment, s'ha mostrat que les cèl·lules tumorals –com les cèl·lules de càncer de pulmó que es veuen a la foto– alliberen cfNAs mutat, donant com a resultat uns elevats nivells de cfNAs en sang dels pacients amb càncer. Aquests àcids nucleics podrien suposar una bona manera de fer un diagnòstic i monitorar la progressió del càncer en el futur –els investigadors han desenvolupat un sensor amb el que es detecta cfNAs en sang. Aquest sensor és d'alta sensibilitat i selectiu per al cfNAs mutat alliberat per les cèl·lules tumorals, i s'ha provat en molts pacients amb càncer de pulmó i melanoma, proporcionant unes biòpsies simples i no invasives.

  Escrit per Helen Thomas

  Imatge d'Anne Weston del Cancer Research UK
  Wellcome Images
  Drets reservats pel Wellcome Trust Sanger Institute
  Investigació publicada en Nature Chemistry, juny de 2015

Què és la BPoD

BPoD són les segles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". La web original està gestionada i tutelada pel MRC London Institute of Medical Sciences i té com a objectiu inspirar a tots, joves i vells, amb les meravelles de la biomedicina. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.

Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. El creador de la BPoD, el MRC London Institute of Medical Sciences del Regne Unit, no es responsabilitza de la fidelitat de la traducció.