• 10 de juliol de 2015

  Escrit a la Sang

  El nostre ADN està fet en part per àcids nucleics. Quan una cèl·lula mor, l'ADN que conté es trenca i aquests àcids nucleics sense cèl·lules (cfNAs) són alliberats al torrent sanguini on circulen per tot el cos. Per això, s'espera trobar alguns àcids nucleics en la sang i en el plasma sanguini d'individus sans. Recentment, s'ha mostrat que les cèl·lules tumorals –com les cèl·lules de càncer de pulmó que es veuen a la foto– alliberen cfNAs mutat, donant com a resultat uns elevats nivells de cfNAs en sang dels pacients amb càncer. Aquests àcids nucleics podrien suposar una bona manera de fer un diagnòstic i monitorar la progressió del càncer en el futur –els investigadors han desenvolupat un sensor amb el que es detecta cfNAs en sang. Aquest sensor és d'alta sensibilitat i selectiu per al cfNAs mutat alliberat per les cèl·lules tumorals, i s'ha provat en molts pacients amb càncer de pulmó i melanoma, proporcionant unes biòpsies simples i no invasives.

  Escrit per Helen Thomas
  Imatge d'Anne Weston del Cancer Research UK
  Wellcome Images
  Drets reservats pel Wellcome Trust Sanger Institute
  Investigació publicada en Nature Chemistry, juny de 2015

Què és la BPoD

BPoD són les sigles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". El web original va estar creat i gestionat pel MRC Laboratory of Medical Sciences des de gener de 2012 fins al juliol de 2023 i ara està gestionat de manera independent per un equip dedicat de científics i escriptors. El lloc web pretén involucrar tothom, joves i vells, en les meravelles de la biologia i la seua influència en la medicina. L'arxiu, en constant creixement, de més de 4000 imatges d'investigacions, documenta més d'una dècada de progrés. Exploreu la col·lecció i mireu què descobriu. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.

Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. Els creadors de la BPoD no es responsabilitzen de la fidelitat de la traducció.