-
9 d'agost de 2020
Esferes Regeneratives Medul·lars
Talla't els cabells o rasca't la pell i ambdós tornaran a créixer. Açò no succeeix amb els nervis de la columna vertebral, aquests no tornen a regenerar-se després de sofrir danys. Malgrat això, les cèl·lules mare neuronals s'han mostrat prometedores per a tractar les lesions medul·lars en models de ratolí. Traslladar aquests resultats a humans és més complicat i es creu que el material en el qual s'empelten les cèl·lules mare neuronals és important. Les bastimentades de col·lagen ja s'han utilitzat per fomentar la regeneració d'altres teixits en humans, de manera que els investigadors van empeltar cèl·lules mare neuronals a ratolins després de lesions en la columna vertebral mitjançant un enfocament similar. Van provar bastides de col·lagen similars a les que s'utilitzen per ajudar a recuperar la pell i els nervis de fora de la columna. Totes dues suportaren el nombre creixent de cèl·lules mare neuronals que formaven cúmuls anomenats neuroesferes, visualitzades utilitzant microscòpia electrònica de rastreig (a la imatge). Les neuroesferes van continuar formant nervis en funcionament que van restablir el moviment dels ratolins tractats fins a nivells equivalents als ratolins normals, aportant esperança per tractar les lesions medul·lars humanes.
Escrit per Lux Fatimathas
Imatge del treball d'Alexandra Kourgiantaki, Dimitros S. Tzeranis i Kanelina Karali, i col·laboradors
Department of Pharmacology, School of Medicine, University of Crete, Heraklion, Grècia
Imatge publicada originalment amb una atribució Creative Commons 4.0 International (CC BY 4.0)
Publicada en npj Regenerative Medicine, juny de 2020
Què és la BPoD
BPoD són les segles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". La web original està gestionada i tutelada pel MRC London Institute of Medical Sciences i té com a objectiu inspirar a tots, joves i vells, amb les meravelles de la biomedicina. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.
Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. El creador de la BPoD, el MRC London Institute of Medical Sciences del Regne Unit, no es responsabilitza de la fidelitat de la traducció.