• 10 d'agost de 2020

  Figura Destacada

  A diferència del sistema nerviós central (SNC), les neurones del nostre sistema nerviós perifèric poden regenerar-se després de patir danys. Entendre i ser capaços d'estimular aquesta habilitat podria millorar dràsticament la recuperació de lesions al SNC. Recentment, els investigadors s'han centrat en un gen clau del procés, Prom1, que codifica la proteïna prominina-1. En cultius de neurones de gangli espinal de ratolí (a la imatge), i en els ratolins vius, els nivells més alts de prominina-1 van provocar una millor regeneració dels axons neuronals danyats, les fibres nervioses llargues que condueixen senyals elèctrics. Aquesta resposta està lligada a altre efecte de la prominina-1, el qual està involucrat en el metabolisme del colesterol. L'augment de la prominina-1 porta a una disminució dels nivells de colesterol, fet que al seu torn promou la regeneració dels axons. Aquestes connexions entre el metabolisme del colesterol i la regeneració neuronal suggereixen que se centre l'atenció en els processos que involucren el colesterol, inclosos els medicaments existents dissenyats per reduir els seus nivells, els quals podrien proporcionar noves maneres d'impulsar la reparació de les neurones.

  Escrit per Emmanuelle Briolat
  Imatge de Yongcheol Cho, publicada en la coberta de PNAS
  Department of Life Sciences, Korea University, Seúl, República de Corea
  Drets de la imatge reservats pels autors originals; reproducció de la imatge permesa per PNAS
  Publicat en Proceedings of the National Academy of Science (PNAS), juny de 2020

Què és la BPoD

BPoD són les sigles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". El web original va estar creat i gestionat pel MRC Laboratory of Medical Sciences des de gener de 2012 fins al juliol de 2023 i ara està gestionat de manera independent per un equip dedicat de científics i escriptors. El lloc web pretén involucrar tothom, joves i vells, en les meravelles de la biologia i la seua influència en la medicina. L'arxiu, en constant creixement, de més de 4000 imatges d'investigacions, documenta més d'una dècada de progrés. Exploreu la col·lecció i mireu què descobriu. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.

Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. Els creadors de la BPoD no es responsabilitzen de la fidelitat de la traducció.