• 17 de juliol de 2016

  Espiant als Prions

  Aquesta neurona desprevinguda no té ni idea que és l'objectiu principal dels prions (molècules amb una conformació anòmala que causen greus malalties que danyen el cervell, com l'encefalopatia espongiforme bovina (EEB) en les vaques, tremolors en ovelles i la malaltia de Creutzfeldt-Jakob (MCJ) i Kuru en els éssers humans). En aquest moment no existeix una cura per a cap malaltia produïda per prions. Alguns dels primers canvis que es produeixen en les cèl·lules infectades amb prions ocorren en les connexions entre les cèl·lules del cervell, en estructures anomenades espines dendrítiques (mostrades en verd a la imatge, unes hores després de la infecció). Mitjançant el desenvolupament d'una forma de cultivar cèl·lules nervioses sensibles (conegudes com neurones de l'hipocamp) en plaques de cultiu i l'estudi dels mínims canvis que es produeixen quan apareixen els prions, els investigadors ara poden començar a determinar exactament el que està passant. Açò també els permet buscar fàrmacs que puguen aturar el dany causat pels prions, el que podria aplanar el camí per a nous tractaments vitals per a aquestes malalties devastadores.

  Escrit per Kat Arney
  Imatge de Cheng Fang
  Boston University School of Medicine, Boston, MA, EUA
  Drets de la imatge reservats pels autors originals
  Investigació publicada en PLOS Pathogens, maig de 2016

Què és la BPoD

BPoD són les sigles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". El web original va estar creat i gestionat pel MRC Laboratory of Medical Sciences des de gener de 2012 fins al juliol de 2023 i ara està gestionat de manera independent per un equip dedicat de científics i escriptors. El lloc web pretén involucrar tothom, joves i vells, en les meravelles de la biologia i la seua influència en la medicina. L'arxiu, en constant creixement, de més de 4000 imatges d'investigacions, documenta més d'una dècada de progrés. Exploreu la col·lecció i mireu què descobriu. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.

Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. Els creadors de la BPoD no es responsabilitzen de la fidelitat de la traducció.