• 18 de juliol de 2016

  Fora el Blanc

  Mentre tots esperem el sol d'estiu, no trobareu cap platihelmint prenent el sol, i certament ells mai tindran un bon bronzejat. Com ocorre amb aquest individu, el qual ha sigut fotografiat durant més de 10 dies rebent un tractament de llum, la llum del sol realment els fa perdre els seus pigments i queden d'un color blanc fantasmal. Recentment s'ha descobert que aquest fenomen és interessant des d'un punt de vista mèdic, ja que la seua pèrdua de pigment implica mecanismes similars als subjacents a les porfíries humanes. Aquestes malalties són causades per un excés de molècules conegudes com a porfirines, amb símptomes que inclouen lesions de la pell i trastorns neurològics tals com l'ansietat i la paràlisi, depenent d'on s'acumulen les porfirines. Les porfirines són també responsables de la degradació dels pigments de la pell dels platihelmints exposats a la llum; és més, la inanició accelera aquesta pèrdua de pigment, de la mateixa manera que la dieta i altres factors d'estrès poden induir símptomes més greus en els éssers humans. L'estudi de les porfirines en platihelmints hauria d'ajudar a desentranyar els factors desencadenants i els factors agreujants que es troben darrere dels episodis de porfíria, així com provar fàrmacs potencials.

  Escrit per Emmanuelle Briolat

  Imatge del treball de Bradford M. Stubenhaus i col·laboradors
  Keene State College, Keene, NH, EUA
  Imatge publicada originalment sota una llicència Creative Commons (BY 4.0)
  Publicat en eLife, maig de 2016

Què és la BPoD

BPoD són les segles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". La web original està gestionada i tutelada pel MRC London Institute of Medical Sciences i té com a objectiu inspirar a tots, joves i vells, amb les meravelles de la biomedicina. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.

Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. El creador de la BPoD, el MRC London Institute of Medical Sciences del Regne Unit, no es responsabilitza de la fidelitat de la traducció.