• 24 de juliol de 2015

  Mirant les Tomaques

  Les primeres etapes de la vida en les plantes tenen molt en comú amb les nostres. Els nostres òrgans en desenvolupament experimenten canvis ràpids de la forma i de la grandària a mida que les cèl·lules tiren unes de les altres, canviant el paisatge del teixits vius per sempre. Un programari especial ha sigut desenvolupat per a traçar un mapa d'aquests canvis –conegut com morfogènesi– sobre superfícies 3D, analitzant teixits com un topògraf podria mirar el terreny durant un terratrèmol. A la imatge s'ha dibuixat un mapa virtual sobre les cèl·lules tenyides de verd pintades en una arrel de tomaca. Açò destaca cèl·lules en creixement (roig, groc) i les que s'encullen (blau) , amb línies blanques que indiquen la direcció d'aquestos canvis. El desenvolupament de teixits humans pot ser més complicat per a observar que el de teixits vegetals, però estem en una carrera per posar-se al corrent. La combinació de models biològics com organoides, amb tècniques d'anàlisi d'imatges 3D com la microscòpia de llum laminar pot permetre als investigadors seguir la morfogènesi durant el desenvolupament humà, millorant la visió de com es conformen les nostres primeres etapes de vida.

  Escrit per John Ankers

  Imatge del treball de Richard Smith i col·laboradors
  University of Bern, Suïssa
  Publicat originalment sota una llicència Creative Commons (BY 4.0)
  Investigació publicada en eLife, maig de 2015

Què és la BPoD

BPoD són les segles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". La web original està gestionada i tutelada pel MRC London Institute of Medical Sciences i té com a objectiu inspirar a tots, joves i vells, amb les meravelles de la biomedicina. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.

Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. El creador de la BPoD, el MRC London Institute of Medical Sciences del Regne Unit, no es responsabilitza de la fidelitat de la traducció.