-
1 de setembre de 2018
Esquistosomes Morfo-Canviants
Quan es tracta de transformacions a la natura, ¿què et ve al cap? ¿Erugues que es tornen papallones? ¿Cullerots en granotes? ¿Què passa amb els cucs plans? Probablement no siga la primera resposta, però els esquistosomes (cucs plans paràsits que causen l'esquistosomosi, potencialment mortal) experimenten múltiples transformacions a mesura que s'adapten als seus diferents hostes, com els caragols i els mamífers. Els investigadors estudiaren les cèl·lules mare responsables d'aquestes transformacions. Van infectar caragols amb larves d'esquistosomes (en la foto, amb diversos colors), van recollir les larves madures resultants i les van utilitzar per infectar ratolins. Els paràsits es van recollir en diferents etapes d'aquest viatge infecciós i es van aïllar les seues cèl·lules mare. Observant els gens activats en aquestes cèl·lules, es van descobrir un grup de cèl·lules mare que donaven lloc a les cèl·lules germinals que formen els espermatozoides i els òvuls. Interferir en l'expressió d'un gen en particular de les cèl·lules mare va interrompre la producció de les cèl·lules germinals. Aquests plantejaments podrien ajudar a desenvolupar maneres d'aturar la reproducció dels esquistosomes, els quals infecten a 250 milions de persones a tot el món.
Escrit per Lux Fatimathas
Imatge del treball de Bo Wang i col·laboradors
Department of Bioengineering, Stanford University, Stanford, CA i Department of Cell and Developmental Biology, Howard Hughes Medical Institute, University of Illinois at Urbana-Champaign, Urbana, IL, EUA
Imatge publicada originalment sota una llicència Creative Commons (BY 4.0)
Publicat en eLife, juliol de 2018
Què és la BPoD
BPoD són les segles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". La web original està gestionada i tutelada pel MRC London Institute of Medical Sciences i té com a objectiu inspirar a tots, joves i vells, amb les meravelles de la biomedicina. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.
Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. El creador de la BPoD, el MRC London Institute of Medical Sciences del Regne Unit, no es responsabilitza de la fidelitat de la traducció.