• 31 d'agost de 2018

  Una Sola Direcció

  ¿Com saps en quina direcció estàs anant? La resposta radica en el sistema mecanosensorial: una col·lecció de cèl·lules sensorials i nervioses que recullen informació de l'ambient i la retornen al cervell. Aquestes imatges semblants a flors verdes són cèl·lules sensorials ciliades del peix zebra, mantingudes en vida sota un microscopi i observades moltes hores mentre es connecten a una neurona (de color roig). Normalment es troben per tot el costat del peix, transmitint informació sobre la direcció de l'aigua que fluïx sobre elles perquè sapiguen en quina direcció van. Algunes cèl·lules noten el moviment cap avant, mentre que altres detecten el fluxe cap arrere. Extraordinàriament, les cèl·lules podran connectar-se correctament després de ser danyades i reemplaçades o si es tallen els nervis. Combinacions similars de cèl·lules piloses i nervioses es troben en òrgans sensorials humans com l'orella, pel que serà interessant vore si els processos de connexió són els mateixos.

  Escrit per Kat Arney

  Imatge del treball de Marta Lozano-Ortega i Gema Valera, i col·laboradors
  Helmholtz Zentrum München, Munich, Alemanya
  Imatge publicada originalment sota una llicència Creative Commons (BY 4.0)
  Publicat en PLOS Biology, juliol de 2018

Què és la BPoD

BPoD són les sigles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". El web original va estar creat i gestionat pel MRC London Institute of Medical Sciences des de gener de 2012 fins al juliol de 2023 i ara està gestionat de manera independent per un equip dedicat de científics i escriptors. El lloc web preten involucrar tothom, joves i vells, en les meravelles de la biologia i la seua influència en la medicina. L'arxiu, en constant creixement, de més de 4000 imatges d'investigacions, documenta més d'una dècada de progrés. Exploreu la col·lecció i mireu què descobriu. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.

Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. Els creadors de la BPoD no es responsabilitzen de la fidelitat de la traducció.