• 31 d'agost de 2018

  Una Sola Direcció

  ¿Com saps en quina direcció estàs anant? La resposta radica en el sistema mecanosensorial: una col·lecció de cèl·lules sensorials i nervioses que recullen informació de l'ambient i la retornen al cervell. Aquestes imatges semblants a flors verdes són cèl·lules sensorials ciliades del peix zebra, mantingudes en vida sota un microscopi i observades moltes hores mentre es connecten a una neurona (de color roig). Normalment es troben per tot el costat del peix, transmitint informació sobre la direcció de l'aigua que fluïx sobre elles perquè sapiguen en quina direcció van. Algunes cèl·lules noten el moviment cap avant, mentre que altres detecten el fluxe cap arrere. Extraordinàriament, les cèl·lules podran connectar-se correctament després de ser danyades i reemplaçades o si es tallen els nervis. Combinacions similars de cèl·lules piloses i nervioses es troben en òrgans sensorials humans com l'orella, pel que serà interessant vore si els processos de connexió són els mateixos.

  Escrit per Kat Arney

  Imatge del treball de Marta Lozano-Ortega i Gema Valera, i col·laboradors
  Helmholtz Zentrum München, Munich, Alemanya
  Imatge publicada originalment sota una llicència Creative Commons (BY 4.0)
  Publicat en PLOS Biology, juliol de 2018

Què és la BPoD

BPoD són les segles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". La web original està gestionada i tutelada pel MRC London Institute of Medical Sciences i té com a objectiu inspirar a tots, joves i vells, amb les meravelles de la biomedicina. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.

Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. El creador de la BPoD, el MRC London Institute of Medical Sciences del Regne Unit, no es responsabilitza de la fidelitat de la traducció.