• 29 d'octubre de 2015

    Estereocilis

    Una delicada estructura plena de líquid dins de cada orella interna, anomenada la còclea, ens permet oir. Dins del seu revestiment es troben les cèl·lules ciliades cloquears. I en la seua superfície hi ha paquets d'estereocilis sensibles al so, que s'organitzen en files d'altura creixent, formant com una escala (mostras amb molts augments a la imatge, amb un microscopi electrònic). Una molècula anomenada miosina 15 regula com aquests feixos d'estereocilis es desenvolupen i creixen fins arribar a la seua altura requerida. Les mutacions en el gen de la miosina 15 poden causar sordera hereditària en els éssers humans. Els estereocilis produïxen dues versions diferents de la miosina 15. Una versió xicoteta es produeix en els estereocilis joves i després, una vegada maduren, es produeix una versió més gran. En els ratolins que no tenen miosina 15 gran, els estereocilis es desenvolupen normalment però després les dues primeres files es deterioren i els ratolins no poden detectar el so. La molècula més gran és, per tant, crucial per mantenir estereocilis sans amb capacitat auditiva.

    Escrit per Katie Panteli
    Imatge del treball de Qing Fang i col·laboradors/es
    Publicada originalmen sota una llicència Creative Commons (CC BY 4.0)
    Publicat en eLife, agost de 2015


Què és la BPoD

BPoD són les sigles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". El web original va estar creat i gestionat pel MRC Laboratory of Medical Sciences des de gener de 2012 fins al juliol de 2023 i ara està gestionat de manera independent per un equip dedicat de científics i escriptors. El lloc web pretén involucrar tothom, joves i vells, en les meravelles de la biologia i la seua influència en la medicina. L'arxiu, en constant creixement, de més de 4000 imatges d'investigacions, documenta més d'una dècada de progrés. Exploreu la col·lecció i mireu què descobriu. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.

Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. Els creadors de la BPoD no es responsabilitzen de la fidelitat de la traducció.