• 26 d'agost de 2015

  Experiments Bigotuts

  Els animals amb bigotis utilitzen aquests pels llargs per a explorar i percebre l'entorn que els envolta. Llur fol·licle pilós associat conté nombrosos nervis, fent-los altament sensitius i permetent a l'animal sentir amb els bigotis. Les terminacions d'aquests nervis poden detectar canvis de l'aire, o dels fluids, al voltant seu quan els bigotis es mouen, i detecten quan hi ha contacte directe amb un objecte al moment que els bigotis es dobleguen. Tot imitant aquest sistema biològic, els científics han desenvolupat un 'robot amb bigotis' utilitzant objectes comuns de la vida diària (palletes de plàstic, blocs de Lego i un secador de cabell). Les palletes fan el paper dels bigotis i un corrent d'aire és generat pel secador; els sensors situats a la base de la palleta registren la seua resposta davant canvis del corrent d'aire monitorant els seus moviments i les formes que hi adopta. El robot amb bigotis podria, potencialment, utilitzar-se en moltes aplicacions mèdiques, per exemple en cirurgia laparoscòpica en la qual l'alta precisió i la resposta tàctil són necessàries.

  Escrit per Katie Panteli

  La foto de Minerva és original de Victoria Frost
  Advanced Digital Sciences Center, Singapur, i University of Illinois, EUA
  Drets reservats per Victoria Frost
  Investigació publicada en Bioinspiration & Biomimetics, agost de 2015

Què és la BPoD

BPoD són les segles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". La web original està gestionada i tutelada pel MRC London Institute of Medical Sciences i té com a objectiu inspirar a tots, joves i vells, amb les meravelles de la biomedicina. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.

Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. El creador de la BPoD, el MRC London Institute of Medical Sciences del Regne Unit, no es responsabilitza de la fidelitat de la traducció.