• 26 d'agost de 2015

    Experiments Bigotuts

    Els animals amb bigotis utilitzen aquests pels llargs per a explorar i percebre l'entorn que els envolta. Llur fol·licle pilós associat conté nombrosos nervis, fent-los altament sensitius i permetent a l'animal sentir amb els bigotis. Les terminacions d'aquests nervis poden detectar canvis de l'aire, o dels fluids, al voltant seu quan els bigotis es mouen, i detecten quan hi ha contacte directe amb un objecte al moment que els bigotis es dobleguen. Tot imitant aquest sistema biològic, els científics han desenvolupat un 'robot amb bigotis' utilitzant objectes comuns de la vida diària (palletes de plàstic, blocs de Lego i un secador de cabell). Les palletes fan el paper dels bigotis i un corrent d'aire és generat pel secador; els sensors situats a la base de la palleta registren la seua resposta davant canvis del corrent d'aire monitorant els seus moviments i les formes que hi adopta. El robot amb bigotis podria, potencialment, utilitzar-se en moltes aplicacions mèdiques, per exemple en cirurgia laparoscòpica en la qual l'alta precisió i la resposta tàctil són necessàries.

    Escrit per Katie Panteli
    La foto de Minerva és original de Victoria Frost
    Advanced Digital Sciences Center, Singapur, i University of Illinois, EUA
    Drets reservats per Victoria Frost
    Investigació publicada en Bioinspiration & Biomimetics, agost de 2015

Què és la BPoD

BPoD són les sigles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". El web original va estar creat i gestionat pel MRC Laboratory of Medical Sciences des de gener de 2012 fins al juliol de 2023 i ara està gestionat de manera independent per un equip dedicat de científics i escriptors. El lloc web pretén involucrar tothom, joves i vells, en les meravelles de la biologia i la seua influència en la medicina. L'arxiu, en constant creixement, de més de 4000 imatges d'investigacions, documenta més d'una dècada de progrés. Exploreu la col·lecció i mireu què descobriu. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.

Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. Els creadors de la BPoD no es responsabilitzen de la fidelitat de la traducció.