-
1 d'agost de 2022
Factor X
Tenim 23 parells de cromosomes, però els nostres gàmetes, òvuls i espermatozoides, només porten una còpia de cadascun. Per aconseguir-ho, els precursors anomenats cèl·lules germinals duen a terme una forma de divisió cel·lular coneguda com a meiosi: en aquest ovari artificial, les cèl·lules germinals femenines cultivades en laboratori estan mostrades en porpra, amb les que es troben en meiosi en groc, i cèl·lules auxiliars en cian. La meiosi afig complicacions a les femelles, que posseïxen dos còpies del cromosoma X. Per evitar produir una quantitat perillosa de proteïnes lligades al cromosoma X, una de les còpies d'aquest cromosoma està inactivada en cada cèl·lula, però necessita ser reactivada a les cèl·lules germinals. Els investigadors que van fer un seguiment de l'estat dels cromosomes X en cèl·lules de ratolí en cultiu, van trobar que aquest cicle d'inactivació i reactivació és molt important per a una meiosi eficient. Açò pot ajudar a explicar perquè produir òvuls immadurs o oòcits al laboratori és tan difícil; millores al procés podrien beneficiar la investigació de la fertilitat femenina.
Escrit per Emmanuelle Briolat
Imatge del treball de Jacqueline Severino i col·laboradors/es
Centre for Genomic Regulation (CRG), The Barcelona Institute of Science and Technology, Barcelona, Espanya
Imatge publicada originalment sota una llicència Creative Commons (CC BY-NC 2.0)
Publicat en The EMBO Journal, maig de 2022
Què és la BPoD
BPoD són les sigles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". El web original va estar creat i gestionat pel MRC Laboratory of Medical Sciences des de gener de 2012 fins al juliol de 2023 i ara està gestionat de manera independent per un equip dedicat de científics i escriptors. El lloc web pretén involucrar tothom, joves i vells, en les meravelles de la biologia i la seua influència en la medicina. L'arxiu, en constant creixement, de més de 4000 imatges d'investigacions, documenta més d'una dècada de progrés. Exploreu la col·lecció i mireu què descobriu. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.
Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. Els creadors de la BPoD no es responsabilitzen de la fidelitat de la traducció.