-
5 d'abril de 2019
Fent Retrocedir el Temps
Amb l'envelliment poblacional i la creixent prevalença de malalties relacionades amb l'edat, és extremadament important conèixer com mantindre's a mesura que s'envelleix. La inspiració podria vindre dels rats penats, que tenen una esperança de vida extraordinàriament llarga per al seu tamany. Les rates penades de Brandt (Myotis brandtii, a la imatge) poden viure més de 40 anys, quasi 10 vegades més del que cap esperar per a un mamífer de només 7 grams. Els telòmers, còpies d'ADN protectores en els extrems dels cromosomes, són clau per al procés d'envelliment. Als humans i la majoria d'animals, aquests es perden progressivament a mesura que les cèl·lules es repliquen, causant finalment la mort cel·lular. Per contra, a les rates penades Myotis els telòmers no s'acurten amb l'edat. A més, mentre que l'enzim telomerasa protegeix els telòmers en les cèl·lules mare i molts càncers, i permet que les cèl·lules es continuen replicant, és un altre mecanisme el que actua en aquests rats penats. Diversos gens associats a la reparació d'ADN podrien estar-hi involucrats, i podrien provar aquests animals com a subjectes interessants per a futures investigacions sobre l'envelliment.
Escrit per Emmanuelle Briolat
Imatge de Manuel Ruedi, Natural History Museum of Geneva
School of Biology and Environmental Science, Science Centre West, University College Dublin, Dublin, Irlanda
Imatge originalment publicada a Wikimedia Commons sota una llicència Creative Commons (CC-BY 3.0)
Investigació publicada en Science Advances, febrer de 2018
Què és la BPoD
BPoD són les segles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". La web original està gestionada i tutelada pel MRC London Institute of Medical Sciences i té com a objectiu inspirar a tots, joves i vells, amb les meravelles de la biomedicina. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.
Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. El creador de la BPoD, el MRC London Institute of Medical Sciences del Regne Unit, no es responsabilitza de la fidelitat de la traducció.