• 15 de març de 2016

  Forma de Porus

  Aquestes criatures amb una cua amb forma de fuet són els paràsits tripanosomes (responsables de causar la malaltia del son) vistos amb un microscopi. Les tincions fluorescents han sigut usades per a seleccionar diferents parts de cada organisme unicel·lular: el roig marca la superfície i la cua, la qual els permet moure's, el blau marca el seu ADN, contingut en una estructura pareguda a una bossa anomenada nucli; i el verd denota xicotets canals en esta bossa, coneguts com a porus nuclears. Construïts a partir d'uns 30 tipus diferents de proteïnes (la sorprenent xifra de 500 molécules de proteïnes en total) aquestos porus controlen el flux de substàncies cap a dins i cap a fora del nucli. Curiosament, l'estructura dels porus nuclears és prou diferent en els tripanosomes en comparació amb els de les cél·lules animals, vegetals i de rent. Mentres que la part central del porus és semblant en totes les espècies, les parts exteriors del canal són molt més variables, la qual cosa suggerix que les seues arrels es remunten molt més arrere en l'evolució del que es pensava .

  Escrit per Kat Arney
  Image de Jeffery deGrasse
  Publicat originalment sota una llicència Creative Commons (BY 4.0)
  Publicat en PLOS Biology, febrer de 2016


Què és la BPoD

BPoD són les sigles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". El web original va estar creat i gestionat pel MRC Laboratory of Medical Sciences des de gener de 2012 fins al juliol de 2023 i ara està gestionat de manera independent per un equip dedicat de científics i escriptors. El lloc web pretén involucrar tothom, joves i vells, en les meravelles de la biologia i la seua influència en la medicina. L'arxiu, en constant creixement, de més de 4000 imatges d'investigacions, documenta més d'una dècada de progrés. Exploreu la col·lecció i mireu què descobriu. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.

Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. Els creadors de la BPoD no es responsabilitzen de la fidelitat de la traducció.